Haberler

İran ile Nükleer Müzakereler

İran'da cuma namazı imamları, ülkenin dini lideri Hamaney'in açıkladığı, müzakerelerdeki "kırmızı çizgilere" uyulması uyarısında bulundu.

İran'da cuma imamları, 5+1 ülkeleriyle yürütülen nükleer müzakerelerde, ülkenin dini lideri Ali Hamaney'in "kırmızı çizgileri"ne uyulması çağrısında bulundu.

Müzakerelerde dini lider Hamaney'in taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini dile getiren Tebriz cuma imamı Ayetullah Müctehid Şebesteri, "İran Cenevre anlaşmasına uymasına rağmen karşı taraf ambargonun kalkması için hiçbir adım atmamıştır. Biz hala Amerikalılara güvenmiyoruz ve ülkemizde nükleer enerjinin sadece isminin olmasına razı olmayacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Tahran cuma namazını kıldıran Ayetullah Seyyid Ahmed Hatemi de ABD Başkanı Barack Obama'nın, "Ekonomik ambargolar İran'ı müzakere masasına oturttu" açıklamasına değinerek, "Bu yorum yanlıştır. Biz, Hz. Hüseyin'den ve Aşura'dan ilham alırız. Bizim yolumuz direniş yoludur. Nükleer hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Meşhed cuma imamı Ayetullah Ahmed İlmulhuda, "İran ile nükleer müzakereler Amerika'da seçimlerde yenilen demokratların elindeki güçlü bir koz. Onlar bu kozu kullanarak İran'ı zelil etmeye çalışıyorlar" ifadesini kullandı.

İsfahan'da cuma namazını kıldıran Ayetullah Seyyid Yusuf Tabatabayinejad de "Amerikalıların nükleer müzakerelerden anladığı, ne isterse bizim yerine getirmemizdir. Bu başlı başına kırmızı çizgilerimizin geçilmesidir" yorumunu yaptı.

İran'da cuma namazını kıldırmakla görevlendirilen imamlar, ülkedeki en üst otorite Ayetullah Ali Hamaney'i temsilen konuşma yetkisine sahip.

İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın (5+1) temsilcileri arasında geçen yıl gerçekleşen görüşmelerde uluslararası yaptırımların azaltılması karşılığında Tahran'ın da nükleer programını kısıtlaması öngörülmüştü. Tarafların, 24 Kasım 2013'te Cenevre'de vardığı geçici anlaşmayla yaptırımlar hafifletilmiş ve kapsamlı anlaşmanın 20 Temmuz'a kadar yapılması öngörülmüştü. Defalarca bir araya gelen taraflar, geçici anlaşmanın 24 Kasım'a uzatılmasını kararlaştırmıştı.

Bu çerçevede 11 Kasım'da Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'in Umman'nın başkenti Maskat'ta bir araya gelmesi bekleniyor. - Tahran

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Ali Hamaney Tahran İran Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

kemal beziroğlu:

obamaya donla meydan okudum

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title