Haberler

İran Dmtk Başkanı Rafsancani'den Öz Eleştiri

Güncelleme:

Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Haşimi Rafsancani, Şiiler ve Sünniler arasındaki sorunları değerlendirdi. Rafsancani Şii dünyaya yönelik öz eleştiride bulunarak "Şiiler arasında Peygamberimizin sahabesine lanet ediliyor olması IŞİD gibi yapıların ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır" dedi.

İran'ın resmi ajansı IRNA'da yer alan habere göre Rafsancani, İran Gençlik ve Spor Bakanlığı heyetinin ziyareti esnasında yaptığı açıklamada Şii-Sünni ihtilafı ile IŞİD ve El-Kaide gibi aşırı örgütlerin ortaya çıkmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Rafsancani, "İkinci halife Ömer ve sahabeye lanet eden törenler düzenlemek, Müslümanların arasında ihtilaf ve ayrılıklara sebep oldu. El-Kaide, IŞİD ve Taliban gibi tepkisel örgütlere zemin hazırladı." ifadelerini kullandı.

Rafsancani, İran'da düzenlenen Hz. Muhammed'in kızı Hz. Fatma'nın ölüm yıldönümü törenlerinde okunan şiirlerde Hz. Muhammed'in sahabesine hakaret ifadeleri içermesine işaret ederek sözlerine şöyle devam etti:

Kur'an-ı Kerim'in "Birbirinizle çekişmeyin. Yoksa gücünüz gider" (Enfal Suresi 46.) ayetine işaret eden Rafsancani öz eleştiride bulunarak, "Biz Şiiler bu uyarıyı görmezden gelerek, İkinci Halife Ömer başta olmak üzere sahabeye lanetle Şii-Sünni ihtilaflarını arttırdık. Hatta bazıları bu törenleri ibadet maksadıyla yerine getirir oldu" şeklinde konuştu.

"İşlenen bu büyük günahlar, İslam ümmetinin ayrılığa düşmesine neden oluyor. Öyle ki, 60 ülke ve yaklaşık 1 milyar 700 milyon nüfusuyla Müslümanlar, dünyanın en büyük gücü olması gerekirken, ihtilaflar sebebiyle başka ülkeler karşısında zillete duçar oldular".

Şii ekolü, Hz. Ali'nin Allah tarafından Hz. Muhammed'den sonra halifeliğe atandığına, ancak Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer'in iktidarı gasp ettiğine inanıyor.

Şii tarihçiler ayrıca Hz. Ömer'in Hz. Fatma'yı öldürdüğüne dair iddiaları savunuyor. Lübnanlı Ayetullahuzma Muhammed Hüseyin Fadlullah gibi Şii otoriteler bu iddiayı reddetseler de halk arasında yaygın olan bu iddia sebebiyle her yıl düzenlenen Hz. Fatma'yı anma etkinliklerinde Hz. Ömer'e ve diğer sahabelere yönelik hakaret içerikli şiirler okunuyor.

İranlı din ve devlet adamı Haşimi Rafsancani, 1989-1997 arasında Cumhurbaşkanlığı yaptı. Rafsancani, devletin resmi politika ve stratejilerini belirlemekle görevli DMTK'nın Başkanlık görevini yürütüyor. - Tahran

Kaynak: AA / Güncel

Haşimi Rafsancani Muhammed Hüseyin İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı? Mustafa Oktay Aksu kimdir? Halk Tv konuğu Mustafa Oktay Aksu kaç yaşında, nereli? Mustafa Oktay Aksu biyografisi! 1 NİSAN 2024 PAZARTESİ ÜNİVERSİTELER TATİL Mİ? Seçimden sonraki gün resmi tatil mi, kimlere tatil? Oy sayımında iftar molası olacak mı? YSK açıklama yaptı mı, ne dedi? Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title