Haberler

İran'dan Husiler'e Destek Açıklaması

Dini lider Ali Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Velayeti: "İran, Yemen'deki Husi Ensarullah hareketini haklı mücadelesinden dolayı desteklemektedir" "Hizbullah'ın Lübnan'da üstlendiği rolü, Ensarullah'ın da Yemen'de üstlenmesini umut ediyorum"

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti, Yemen'deki "Husileri" desteklediklerini söyledi.

İran'ın resmi haber ajansı İRNA'nın haberine göre, Ali Ekber Velayeti, " İran, Yemen'deki Husi-Ensarullah hareketini haklı mücadelesinden dolayı desteklemektedir" dedi.

Başkent Tahran'da Yemen'den bazı Zeydi alimlerle bir araya gelen Velayeti, "Biz, Ensarullah hareketinin manevi babası Allame (Hüseyin Bedreddin) Husi'nin fikirlerine aşinayız. Yemen devrimine değerli bir dünya görüşü, bilgelik ve cesaretle liderlik yapmasından dolayı Abdulmalik el-Husi'den de memnunuz" diye konuştu.

- Yemen'de "Hizbullah" modeli

Milli Güvenlik Şurası Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanlığı ve Dünya İslami Uyanış Kurulu Genel Sekreterliği de yapan Velayeti, Hizbullah'ın ülkeye yönelen tehditlere karşı Lübnan ordusunun yanında yer aldığını hatırlatarak, "Hizbullah'ın Lübnan'da üstlendiği rolü, Ensarullah'ın da Yemen'de üstlenmesini umut ediyorum. Sana'da da Yemen Ordusu kısa bir sürede halkla birlikte hareket etmeye başladı. Bu, Ensarullah hareketinin hikmetle davranmasından kaynaklanmıştır" iddiasında bulundu.

-"Ensarullah hareketinin zaferi yakındır"

Amerika ve İsrail'in bölgede İslami uyanışı engellemek için verdiği uğraşın başarısızlıkla sonuçlandığını belirten Velayeti, "İnanıyorum ki, Yemen'de Ensarullah'ın zaferi yakındır. İslam dünyasının öncelikli konusu Filistin'dir. Filistin'in özgürlük yolu Yemen'den geçer. Çünkü bu ülke stratejik konuma sahip" ifadelerini kullandı.

Merkezi, Yemen'in kuzey bölgesindeki Sa'da kentinde bulunan Husi hareketi "Ensarullah", İran'ın Kum kentinde eğitim gören Hüseyin Bedreddin el-Husi tarafından 1992'de kuruldu. İran tarafından yönlendirildiği iddia edilen Husi'nin 2004'te Yemen ordusu tarafından öldürülmesinin ardından liderliğini küçük kardeşi Abdulmelik el-Husi üstlendi.

Husiler 2004-2010 yıllarında Suudi Arabistan'ın desteklediği Yemen ordusu ile 6 kez savaşa girdi. - Tahran

Kaynak: AA / Güncel

Ali Ekber Velayeti Yemen İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title