Haberler

İran'dan Ban Ki-mun'a Tepki

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Atom Enerjisi Kurumu'ndan ülkede yeniden uranyum zenginleştirme tesisi kurulması için meclise bir tasarı sunmasını istedi.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Atom Enerjisi Kurumu'ndan ülkede yeniden uranyum zenginleştirme tesisi kurulması için meclise bir tasarı sunmasını istedi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, meclisin sabahki oturumunda konuşan Laricani, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un BMGK'ya sunduğu raporunda, İran'a yönelik eleştirilerine tepki gösterdi.

Ban'ı İran'ın nükleer anlaşmanın uygulanmadığına yönelik şikayetlerini görmezden gelmekle eleştiren Laricani, ABD yönetimi ve Kongre'nin nükleer anlaşma konusundaki tutumlarının nükleer anlaşmaya aykırı olduğunu savundu.

"Nükleer anlaşmaya yönelik rahatsız edici girişimler o noktaya ulaştı ki İran için bunlara mukabelede bulunmaktan başka bir yol kalmadı." ifadesini kullanan Laricani, İran Atom Enerjisi Kurumu'na çağrıda bulunarak, ilgili kanunlar çerçevesinde ülkenin ihtiyacı derecesinde uranyum zenginleştirmek için nükleer tesis kurulması konusunda meclise tasarı sunulmasını istedi.

İran'ın füze denemelerini nükleer anlaşmanın ruhuna aykırı olarak niteleyen Ban'a hitaben, "Ban Ki-mun, raporunda İran'ın balistik füze denemelerini nükleer anlaşmanın ruhuna aykırı olarak niteledi. Füze denemeleri anlaşmanın hangi maddesine göre uygun değildir?" diye soran Laricani, BM Güvenlik Konseyi'nin nükleer anlaşmayla ilgili kararının sadece İran'ın nükleer başlık taşıyabilecek füze denemelerini yasakladığını söyledi.

İran'ın balistik füze denemeleri tartışma konusu

Nükleer anlaşmadan sonra Batı'nın tepkisini çeken füze denemeleri yapan Tahran'a anlaşmadan sonra da ABD'den yaptırım kararları gelmişti. İran ise füze denemelerinin nükleer anlaşmayla bir ilgisi olmadığını belirtiyor.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), 14 Mart'ta ABD'nin talebi üzerine, İran'ın gerçekleştirdiği balistik füze denemelerinin, Konsey kararının ihlali olup olmadığını kapalı oturumda görüşmüştü.

Kapalı toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, İran'ın eylemlerinin temmuz ayında kabul edilen BMGK'nın 2231 sayılı kararının ihlali olmadığını belirterek, İran'a yeni yaptırım uygulamasına gerek olmadığını savunmuştu. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise İran'ın denemelerinin 2231 sayılı BMGK kararının ihlali olduğunu söylemişti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise Nisan'da başkent Tahran'ı ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında İran'ın füze denemelerinin nükleer anlaşma ile ilgili olmadığını belirtirmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Ali Laricani Tahran İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title