Haberler

İran'daki Yerel Gazeteden Türklere Hakaret

İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinin merkezi Tebriz'de faaliyet gösteren Terh-i Nev (Yeni Dizayn) gazetesinin Türklere hakaret içerikli yayını protestolara neden oldu.

İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinin merkezi Tebriz'de faaliyet gösteren Terh-i Nev (Yeni Dizayn) gazetesinin Türklere hakaret içerikli yayını protestolara neden oldu.

Yerel yayın yapan Terh-i Nev gazetesinin 20 Temmuz'daki sayısında İranlı ünlü şair Firdevsi'nin "Şehname" adlı edebi eserinden alıntılar yapılarak Türklere hakaret içerikli yazı yayınlanması, ülkedeki Azerilerin tepkisini çekti.

Sosyal medyada verilen tepkiler, Azeri nüfusun yoğun olduğu Tebriz ve Urumiye kentlerinde protesto gösterilerine dönüşürken, gösteriler sırasında bazı eylemcilerin gözaltına alındığı iddia edildi. Tepkilerin artması üzerine gazetenin genel müdürü Muhammed Rıza Rabbani açıklama yaparak özür diledi.

Tebriz'de yayın yapan Anac Haber Ajansına konuşan Rabbani, "Ben de bir Türk'üm ve Azerbaycanlılara hakaret benim için kabul edilemez. Yayınlanan yazı Firdevsi'nin 'Şehname' adlı eserinden alındı ancak bazı kelimeler yanlış aktarıldığı için hassasiyet oluştu." dedi.

Rabbani, yazıyı yayınlayan gazetecinin de işine son verildiğini söyledi.

İran resmi ajansı IRNA da İslami İrşad ve Kültür Bakanlığına bağlı Basın Denetleme Kurulunca yapılan incelemede Terh-i Nev gazetesinin tepkilere neden olan yayınının ırkçı olduğunun belirlendiğini kaydederek, dosyanın mahkemeye intikal ettiğini duyurdu.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Tebriz Milletvekili Ali Rıza Bigi, "Meclisteki Azeri milletvekilleri, Terh-i Nev gazetesinin bu eylemini kınıyor. Etnik kimlikler arasında ayrışmaya neden olacak bu konular gündeme getirilmemelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Bigi, gazetenin olaydan sonra özür dilediğini ve söz konusu yayını kaldırdığını hatırlatarak, bunun önemli olduğunu söyledi.

İran'daki Azeriler daha önce de birçok kez Türklere hakaret edildiği gerekçesiyle gösteriler düzenlemişti. Son olarak geçen yıl kasım ayında devlet televizyonunda yayınlanan bir çocuk programında ülkedeki Türklere hakaret edilmesi tepki toplamış ve Tebriz başta olmak üzere birçok kent, ülkedeki Azerilerin gösterilerine sahne olmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Azerbaycan Tebriz İran Nev Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title