Haberler

İran'da Su Krizi

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, ülkede yaşanan su krizinin oldukça ciddi olduğunun altını çizerek, krizi sona erdirmek için Milli Kalkınma Fonu'ndan 10 milyar dolarlık bütçe tahsis edildiğini bildirdi.

İran Devlet Enformasyon Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre, Cihangiri, Yüksek Su Kurulu toplantısında, ülkede yaşanan su krizinin ciddiyetine değinerek, "Bu konuda ne kadar zaman kaybedersek o kadar kötü durumla karşı karşıya kalacağız. Bu yüzden derhal kısa ve uzun vadeli programlarımızı hayata geçirmeliyiz" diye konuştu.

Cihangiri, meselenin 6. Kalkınma Planı'nın da ana konularından biri haline geldiğini belirterek, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in de desteğiyle ülkedeki kuraklık ve su kriziyle mücadele etmek için Milli Kalkınma Fonu'ndan 10 milyar dolar ayırdıklarını söyledi.

Toplantıda, başkent Tahran ve çevresinde yağışların azaldığı ve su kaynaklarının kurumaya başladığı uyarısı yapılarak, halkın su kullanımı konusunda tasarruflu olması gerektiği vurgusu yapıldı.

İran'da yaşanan kuraklık, ülkedeki su kaynaklarının kurumasına ve büyük şehirlerde su sıkıntısına yol açıyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cihangiri, daha önce de İran'ın "ciddi su kriziyle" karşı karşıya olduğunu açıklamış ve bu konuda etkili programlar geliştirmeleri gerektiğini ifade etmişti. Cihangiri, hükümetin gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle eleştirildiği ve kamuoyunda da tartışma konusu olan ve son on yılda yüzde 80'i kuruyan Urumiye gölünün kurtarılması çalışmaları için  "milli mesele" ifadesini kullanmıştı.

Ruhani yönetimi ülkedeki su sorununu, "ulusal güvenliğin önceliklerinden" sayıyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title