Haberler

İran'da ramazan -

İran'da halk, ramazan alışverişi için belediyeler tarafından kurulan indirimli halk pazarlarına akın etti.

İran'da halk, ramazan alışverişi için belediyeler tarafından kurulan indirimli halk pazarlarına akın etti.

Ülke genelinde yapılan "Ramazan Ziyafeti" adlı proje ile ramazan ayında vatandaşın en fazla tükettiği ürünlerin temini ile fiyatların kontrol altında tutulması hedefleniyor.

Belediyeye ait açık alanlardaki çadırlara kurulan pazarlarda, hükümet tarafından belirlenen et, tavuk, balık ve süt ürünleri, hurma, tatlılar, hububat, bal, çay, pirinç, yağ ve şekerden oluşan kalemler üreticiden tüketiciye piyasa fiyatının altında satılıyor.

Ramazan ayı ihtiyaçlarını toptan karşılamak için pazarlara akın eden vatandaşlar, ürünlerin dışarıya göre daha taze ve ucuz olmasından dolayı oldukça memnun.

Başkent Tahran'daki ramazan pazarına gelen İranlıların alışveriş listesinin başında, iftar sofrasının vazgeçilmezi hurma bulunuyor. Birçok çeşidi bulunan hurmanın kilosu 4-8 tümen (3-5 TL). Hurmanın yanı sıra ramazanda bolca tüketilen pirinç, bal ve çeşitli kuruyemişler de en çok satın alınanlar listesinin başında geliyor. İran'da ramazan ayının özel tatlısı "Zulubya" ve "Bamiye" de en fazla satılan ürünler arasında.

Fiyatlarda geçen yıla kıyasla korkulan artışın olmadığını dile getiren başkentliler, ülkede enflasyon ve pahalılığın kısmen kontrol altına alındığı görüşünde.

Ürünleri neredeyse geçen yıl ramazan ayındaki fiyatlarla sattıklarını ifade eden satıcılar da ramazan ayı ile birlikte artan satışlardan oldukça memnun olduklarını belirtiyor.

İran'da iftar sofaları, Türkiye'den farklı olarak çay, hurma, peynir ve yeşillikten ibaret. Daha çok tatlı gıdalarla açılan orucun ardından, ekmek, peynir ve ceviz tüketiliyor. İftar sofrası için ayrıca, Farsçada "Fırıni" denilen bir tür muhallebi pişiriliyor. İran'ın genelinde iftardan 1-2 saat sonra akşam yemeği yeniliyor. Kuruyemişler de İran'da ramazanda en fazla tüketilen yiyecekler arasında.

Kaynak: AA / Güncel

İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title