Haberler

İran'da Rafsancani Tartışması

I· I·ran'da eski cumhurbas¸kanlardan ve Du¨zenin Maslahatını Tes¸his Konseyi (DMTK) Bas¸kanı Ayetullah Ali Ekber Has¸imi Rafsancani'ye ait olduğu iddia edilen sosyal medya hesabından geçen hafta yapılan paylaşım tartışmalara neden oldu.

"Yarının du¨nyası diyalog du¨nyasıdır, fu¨ze du¨nyası degˆil." şeklindeki mesaj nedeniyle dini lider Ayetullah Hamaney'in, Rafsancani'yi ihanetle suçlamasından sonra İran'ın üst düzey isimleri de konuya müdahil olarak eski cumhurbaşkanını eleştirdi. Rafsancani kanadı ise söz konusu sosyal medya hesabının Rafsancani'ye ait olmadığını iddia ediyor.

Rafsancani'ye eleştiriler

Tartıs¸maya Twitter u¨zerinden katılan I·ran Dıs¸is¸leri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, 1980-88 arasında yaşanan I·ran-Irak savas¸ına is¸aret ederek, "O zaman bu fu¨zelere sahip olsaydık Saddam'ın sivillere kars¸ı du¨zenledigˆi kimyasal silahlara kars¸ı caydırıcı olabilirdi." ifadelerini kullandı.

DMTK Genel Sekreteri ve eski Devrim Muhafızları Komutanı Muhsin Rızai ise Instagram hesabından konuya müdahil oldu ve " İran'ın füze gücü caydırıcıdır. Eğer onları kaybedersek bize saldıracaklardır." mesajını paylaştı.

Meclis Dış Politika ve Milli Güvenlik Komisyonu Üyesi Cevad Kerimi Kuddusi de yarı resmi Fars Haber Ajansı'na konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Eğer gelecekte füzeye ihtiyacımız olmayacağını düşünenler bu ülkede iktidara gelirse İran'ın bütün füzeleri ve yer altındaki füze üslerini ortadan kaldıracaktır." dedi.

Kuddusi, "Devrim Muhafızları başta olmak üzere ülkenin istihbarat ve güvenlik kurumları bu ihanetin belgelerini açıklamalı" diyerek Rafsancani'yi "hainlikle" suçladı. Meşhed milletvekili Kuddusi, geçen yıl ağustos ayında da Rafsancani ve ailesini 2009'daki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra çıkan olaylarda rolü olduğu iddiasıyla meclis kürsüsünden "fitne önderleri" diyerek suçlamıştı.

Devrim Muhafızları Komutanlığı'na bağlı Gönüllü Güvenlik Teşkilatı'nın üniversitelerde görevli kolu "Öğrenci Besiçlerin Tutumunu Belirleme Konseyi" de Rafsancani'ye açık bir mektup yazdı. Mektupta Rafsancani'ye istifa etmesi çağrısı yapılırken yine ihanetle suçlanarak, "Siyaset dünyasında cahillik veya ihanete tutulmuşsunuz. Ömrünüzden bir kaç gün kalmışken istiğfar edin ve manevi işlere yönelin" ifadeleri yer aldı.

"Sosyal medya hesabı Rafsancani'ye ait değil"

Konuyla ilgili Rafsancani'den şu ana kadar bir açıklama gelmedi. Ancak Rafsancani'ye yakın oldugˆu bilinen "entekhab.ir" sitesine konuşan ismini ac¸ıklamayan bir kaynak, tepki c¸eken ifadelerin paylas¸ıldıgˆı sosyal medya hesabının Rafsancani'yle bir bagˆlantısı olmadıgˆını savundu.

Sosyal medya hesabının Rafsancani'nin sevenlerinden biri tarafından kullanıldıgˆını belirten kaynak, "Yaklas¸ık iki ay o¨nce Rafsancani'nin ofisinden yayımlanan resmi bir ac¸ıklamada, resmi sitesi harici sosyal medya hesaplarının kendisiyle ilgisinin olmadıgˆı belirtilmis¸ti. Rafsancani ismiyle kullanılan Twitter, Telegram ve Instagram hesaplarının Ayetullah Has¸imi'yle bir ilgisi yok." dedi.

Hamaney'den "ihanet" suçlaması

Tartışmalar geçen hafta Rafsancani'ye ait olduğu iddia edilen sosyal medya hesabından yapılan "Yarının dünyası diyalog dünyasıdır, füze dünyası değildir." şeklindeki mesajla başlamıştı. Dini lider Hamaney, çarşamba günü Hazreti Fatıma'nın doğum yıl dönümü münasebetiyle Ehl-i Beyt meddahlarına yaptığı konuşmada söz konusu mesajı sert bir dille eleştirmiş, "Eğer 'Yarının dünyası diyalog dünyasıdır, füze dünyası değildir.' sözü bilinçsizce söylenmişse ayrı bir konu, fakat bilinçli bir şekilde söylendiyse ihanettir." demişti.

Hamaney'in eleştirisinin ardından aynı hesaptan yayımlanan yeni mesajda, "Önceki Twitter mesajım kesintiye uğramıştı. Tam metin şöyleydi: Yarının dünyası, İslam devrimi gibi diyalogların olacaktır. Ne kıtalar arası füze, ne de nükleer bombalar..." ifadeleri yer almış ve bu mesaj bir düzeltme olarak yorumlanmıştı.

İran siyasetindeki gerilim

İran'daki bu tartışmanın zamanlaması da dikkat çekici bulunuyor. Nükleer anlaşmanın ardından ülkedeki muhafazakarlar ve reformcular arasında gerilen İran siyasetinde, balistik füze denemeleri ve ardından Batı'dan gelen nükleer anlaşmanın ihlal edildiğine yönelik suçlamalarla iki kanat arasındaki rekabetin derinleşmeye başladığı ifade ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Devrim Muhafızları Ayetullah Hamaney Twitter İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title