Haberler

İran'da "Çarşamba Suri" Kutlamalarında 3 Kişi Öldü

İran'da Hicri Şemsi takvime göre yılın son çarşamba gecesi yapılan "Çarşamba Suri" kutlamalarında ülke genelinde üç kişinin hayatını kaybettiği, 21'i ağır 421 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Hastane ve emniyet kaynaklarına göre, çocukların ve gençlerin gece boyunca ateşledikleri havai fişek ve maytapların infilak etmesi sonucu Tahran, Veramin ve Kerec kentlerinde 3 kişi hayatını kaybetti, 21'i ağır 421 kişi de yaralandı.

Kutlamalar sırasında çıkan yangınlarda da caddelerdeki yüzlerce aracın zarar gördüğü bildirildi.

Kutlamalar bu yıl yasaklanmıştı

İran'da Nevruz Bayramı öncesi yılın son çarşamba gecesi yapılan kutlamalarda özellikle çocuklar ve gençler yakılan ateşlerin üzerinden atlıyor, havai fişek ve maytapları ateşe veriyor.

Çarşamba Suri Kutlamaları, ülkede 1979'da İslam Cumhuriyeti'nin kurulmasından bu yana bazı din adamları tarafından "İslami bir gelenek olmadığı" gerekçesiyle eleştirilse de özellikle çocuklar ve gençler olmak üzere halk, her yıl kutlamaları sürdürüyordu. Son yıllarda kutlamalarda yaşanan taşkınlıklar, ölüm ve yaralanma olayları nedeniyle bu yılki kutlamalar yasaklanmıştı. İranlı dini adamları da kutlamaların insanlara ve çevreye zarar verdiği gerekçesiyle haram olduğunu belirtmişti ancak yüzyıllardır devam eden kutlamalar bu yıl da yasağa rağmen düzenlendi.

İran'ın önemli din adamlarından Ayetullah Seyyid Ahmed Hatemi geçen hafta Tahran'daki Cuma hutbesinde, "Senenin son günlerinde ateşle yapılan oyunların hiç bir temeli yoktur. Diğer insanların haklarını ihlal eden ateş oyunları yasal değildir. İslami yönden de başkalarına eziyet verici eylemler haramdır" demişti.

Ülkede geçen yıl, cadde ve sokaklarda çeşitli türdeki patlayıcı maddeler, maytap, havai fişek ve ateş yakılarak yapılan kutlamalarda 3 kişi ölmüş, 382 kişi de yaralanmıştı.

Hicri Şemsi takvimin kullanıldığı İran'da yeni yıl 21 Martta başlıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Tahran İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title