Haberler

Irak'tan Türkiye'ye Petrol Gönderimi Artacak

Irak Kürt Bölgesel Hükümeti Sözcüsü Dizayi, boru hattıyla Türkiye’ye sevkettikleri günlük petrolü yıl sonuna kadar 400 bin varile çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Irak Kürt Bölgesel Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, boru hattıyla Türkiye'ye sevkettikleri günlük petrolü yıl sonuna kadar 400 bin varile çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Dizayi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mesut Barzani'nin ziyaretinden bir gün önce Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami ve Maliye Bakanı Rebaz Muhammet ile birlikte Ankara'ya gelerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüştüklerini aktardı.

Görüşmede petrol ihracı ve satışından elde edilen paranın kullanımını konuştuklarını dile getiren Dizayi, "İki taraf da petrol satışında Kürdistan bölgesi ve Türkiye arasında yapılan anlaşmaya bağlılıklarını bildirdi. Satışın, Türkiye üzerinden yapılmaya devam edilmesinde mutabık kalındı" dedi.

Kürt bölgesinin, hali hazırda günlük 120 bin varil petrolü boru hattıyla Türkiye'ye gönderdiğini anlatan Dizayi, "Petrol ihracını yıl sonuna kadar 400 bin varile çıkarmak istediğimizi ifade ettik. Türkiye'nin de buna göre hazırlık yapmasını istedik" diye konuştu.

Dizayi, Halkbankası'ndaki hesaba yatırılan paranın kullanımı için Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami ve Maliye Bakanı Rebaz Muhammed'e imza yetkisi verildiğini kaydetti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan sevkedilen ve Ceyhan'da depolanan petrolün 2,6 milyon varile çıktığını, günlük 120 bin varil sevkiyat gerçekleştiğini açıklamıştı. Yıldız, petrol satışından elde edilen 93 milyon doların, Halkbankası'ndaki hesaba yatırıldığını bildirmişti. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Taner Yıldız Türkiye Kubat Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title