Haberler

Irak'taki Siyasi Gelişmeler

ABD'nin Erbil Başkonsolosu Matthias Mitman, Kerkük kentinin nasıl bir statüye sahip olacağına orada yaşayan halkın karar vereceğini söyledi.

ABD'nin Erbil Başkonsolosu Matthias Mitman, Kerkük kentinin nasıl bir statüye sahip olacağına orada yaşayan halkın karar vereceğini söyledi.

Mitman ve beraberindeki heyet, Kerkük kent merkezini ziyaret ederek Vali Necmeddin Kerim ile bir araya geldi.

Heyetlerin de katılımıyla yapılan iki saatlik görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Mitman, Kerim ile yaptıkları toplantıda Kerkük kentinin statüsü, Erbil- Bağdat arasındaki ilişkiler, iç göçmenlerin durumu ve terör örgütü DAEŞ ile mücadeleyi ele aldıklarını ifade etti.

Kerkük'ün Irak merkezi hükümeti veya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı olmasına ilişkin meydana gelen tartışmalara da değinen Mitman, "ABD'nin Kerkük'ün statüsünün ne olacağına dair görüşü açık ve nettir. Kerkük kentinin nasıl bir statüye sahip olacağına orada yaşayan halk karar verecektir. Kentin tek başına federe bir bölge olmasına, Bağdat'a veya Kürdistan Bölgesi'ne bağlanmasına kendileri karar verecektir." dedi.

ABD olarak Kerkük halkının vereceği her türlü karara saygı duyacaklarını aktaran Mitman, "Kerkük'ün statüsündeki değişiklik Irak anayasasına göre yapılmalıdır. Biz her zaman bu anayasayı destekliyoruz ve çıkacak karara da saygı gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

Kerkük Valisi Kerim ise, terörle mücadele konusunda kendilerine verdiği destekten dolayı ABD'ye teşekkür etti.

Kaynak: AA / Güncel

Bağdat Kerkük Erbil Irak Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title