Haberler

Irak'taki Siyasi Gelişmeler

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı ile Bağdat'taki ofisinde görüştü.

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı ile Bağdat'taki ofisinde görüştü.

Irak Meclis Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Cuburi ve Kaymakcı görüşmesinde Irak ve bölgesel gelişmelerin yanı sıra terör örgütü DAEŞ ile mücadelenin ele alındığı belirtildi.

Açıklamada Cuburi'nin, Enbar ve Musul başta olmak üzere ülkenin geri kalan topraklarının DAEŞ'ten kurtarılması gerektiğine işaret ederek, Iraklı güçlerin bu kentlerde terör örgütüyle mücadelesinde ilerleme katettiğini dile getirdiği aktarıldı.

"Irak'taki durgunluk ülkeye hizmet etmez"

Açıklamada Cuburi'nin ayrıca, Avrupa Birliği (AB) Irak delegasyonu ve AB ülkeleri diplomatik misyon temsilcileriyle ile de ülkedeki siyasi krizden çıkış yollarını ve ekonomik reformları görüştüğü ifade edildi.

Açıklamada Cuburi'nin, "Irak, güvenlik ve DAEŞ ile yürüttüğü mücadele kapsamında askeri tehdidin yanı sıra ekonomik tehdit ve bunun yansımalarıyla karşı karşıya bulunuyor. Irak'ta halihazırdaki durgunluk ülkeye hizmet etmez ve konuyla ilgili tüm tarafların üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor. Halihazırdaki krizden çıkılması için en iyi yöntem diyalogdur." şeklinde konuştuğu kaydedildi.

AB'nin desteği devam edecek

Irak'a uluslararası desteğin sürmesi gerektiğine de vurgu yapan Cuburi, "Meclis, halkın sesini duyuran ve taleplerini karşılayabilen en büyük yuvadır. Bu meclisin güvenliğinin korunması ve işlevsiz hale getirilmemesi önemlidir." dedi.

Cuburi ile görüşen AB diplomatik misyon temsilcileri de AB'nin Irak'a karşı karşıya bulunduğu tehlikeleri atlatması için her türlü desteği vermeye devam edeceğini aktardı.

Şii lider Mukteda es-Sadr yanlıları, 30 Nisan'da Yeşil Bölge'yi ihlal ederek meclis binasına girmişti. Sadr yanlısı bir grup eylemci, aralarında Kürt kökenli Meclis Başkan Yardımcısı Aram Şeyh Muhammed, Şii Fazilet Partisi lideri Ammar et-Tuma'nın da olduğu bazı milletvekillerine saldırmıştı. Eylemcilerin saldırısı sırasında Kürt KYB'li kadın milletvekili Ala Talabi ve Rengin Abdullah da bir süre araçlarında mahsur kalmıştı.

Meclis ve Bakanlar Kurulu toplanamıyor

Irak Meclisi'nde bu yaşananlardan sonra hiçbir oturum gerçekleşmedi. Meclisin yanı sıra Bakanlar Kurulu'nda da Şii lider Sadr ve Şii Yüksek İslami Konseyi lideri Ammar el-Hekim'e bağlı bakanların istifa etmesi ve kabine revizyonu kapsamında görev verilen yeni 5 bakanın yemin etmemesi üzerine siyasi krizin yaşandığı ve bundan dolayı Başbakan Haydar el-İbadi'nin kurulu toplayamadığı belirtiliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Bağdat Musul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title