Haberler

Irak'taki Şiddet Olayları

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Milletvekili Salar Mahmut, son aylarda artan şiddet olaylarının Suriye'den, Irak'ın "sorunlu bölgelerine" gelen "terörist grupların" saldırılarından kaynaklandığını söyledi. Mahmut, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), halkı göçe zorladığını belirtti.

Irak'ın Ramadi ve Felluce kentlerinde devam eden çatışmalarla, yapılması planlanan KYB Kongresi'ne ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Mahmut, Irak'ın hem güvenlik hem de yönetim açısından iyi durumda olmadığını kaydetti.

Mahmut, "Son 10 yıldır asayiş sağlanamadı. Güvenlik yok. Bir çok bölgede terörist gruplar hakim. Halk huzursuz. Bağdat yönetimi, bir grubun hükümeti haline getirildi. Bu grup, hükümetin halk için çalışmasına izin vermiyor" diye konuştu.

"IŞİD halkı göçe zorluyor"

Mahmut, ülkenin güneyinde süren çatışmalar ve bazı kentlerdeki "terörist" saldırıların yanı sıra Suriye kaynaklı yeni bir tehlikenin daha kapıya dayandığını söyledi. Suriyeli muhalifler ile Kürtlere saldıran IŞİD'in, IKBY denetimindeki bölgenin sınırına geldiğini vurgulayan Mahmut, şunları söyledi:

"Bir aydan fazla bir süredir Suriye'den IŞİD'e bağlı teröristler Irak'a geliyor. Bunlar eski Baasçılardır. Suriye rejimi tarafından destekleniyorlar. Sadiye, Celevle, Tuzhurmatu ve Hemrin Dağı'na yakın Kürdistan bölgesi ve Irak arasındaki 'sorunlu bölge' dediğimiz mıntıkaya yerleşiyorlar. Vatandaşları göçe zorlayarak üs haline getiriyorlar. Bu hem Irak'ın hem de Kürdistan'ın geleceği için büyük bir tehlikedir."

Güvenliğin sağlanamadığını bu yüzden halkın ve bir grup Iraklı parlamenterin Bağdat'tan, peşmergenin bölgenin emniyetini üstlenmesini istediğine kaydeden Mahmut, "Şu an için olması gereken peşmergenin o bölgeye gitmesidir. Bugün gitmesi 1 ay sonra gitmesinden daha iyidir. Çünkü durum, her geçen gün daha tehlikeli hale geliyor. Maalesef Bağdat hükümeti, peşmerge güçlerinin bölgeye gönderilmesini istemiyor" dedi.

- KYB Kongresi

Bu ay sonunda yapılması beklenen KYB Genel Kongresi'ne ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Mahmut, kongrenin yapılmayacağını söyledi. Mahmut, "Gördüğüm kadarıyla kongre yapılmayacak. Çünkü vakit kalmadı. Şu ana kadar da bir hazırlık yok. Yeni yönetimin seçilmesine ilişkin herhangi bir aday da bulunmuyor. Bir hafta kaldı ancak hiçbir faaliyet yok. 2 ay sonra yerel seçimler var. Tabanımız yeni bir yönetim istiyor. Genel görüş kongrenin seçimlerden sonra yapılmasıdır" diye konuştu. - Süleymaniye

Kaynak: AA / Güncel

Suriye Işid Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title