Haberler

Irak'taki Kyb'nin 40'ıncı Yıl Dönümü

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) ikinci büyük partisi, Eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin kurduğu ve genel sekreterliğini yaptığı Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), 40'ıncı kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlanıyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) ikinci büyük partisi, Eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin kurduğu ve genel sekreterliğini yaptığı Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), 40'ıncı kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlanıyor.

Suriye'nin başkenti Şam'ın bir çayhanesinde, 1 Haziran 1975'te kurulan KYB, 40'ıncı yıl dönümünü Süleymaniye ve Erbil'de düzenleyeceği çeşitli etkinliklerle kutlayacak. KYB Yöneticisi Latif Şeyh Ömer, partinin 40 yıldır mücadele içinde olduğunu belirterek, kutlamaların bu uzun geçmişe yaraşır bir şekilde yapılacağını belirtti.

Kuruluş yılı dönümü etkinliklerine partinin kurucusu Talabani'nin katılıp katılmayacağı, bölgede en çok merak edilen konuların başında geliyor. Zira geçirdiği rahatsızlıktan sonra Almanya'dan evine dönen Talabani'nin kutlamalara katılması halinde "iyileşmiş" olduğu görülecek, iştirak etmemesi halinde ise "sağlık sorunlarının devam ettiği" şeklinde yorumlanacak.

Konuyu AA muhabirine değerlendiren Kerkük Valisi Necmettin Kerim, Talabani'nin sağlık durumunun iyi olduğunu ancak yarınki kutlamalara katılıp katılmayacağının henüz belli olmadığını söyledi. Talabani'nin özel doktoru olan Kerim, kendisini bir gün önce ziyaret ettiğini belirterek, "Mam Celal'ın sağlık durumu Allah'a şükür oldukça iyi. Ancak geçirdiği hastalık nedeniyle, bazen oldukça iyi görünürken bazen de kötü olabiliyor. Bazen kalabalık ortamlarda bulunmayabiliyor. O yüzden kutlamalara katılımı o günkü sağlık durumuna bağlıdır" şeklinde konuştu.

Talabani'nin hala liderleri olduğunu vurgulayan Vali Kerim, "O, bizim önderimizdir. Bugün Kerkük'te elde ettiğimiz çalışma ve başarılar kendisinin yönlendirmesi ile gerçekleşmiştir. Kerkük'te başkan Talabani'nin kardeşlik ve tüm taraflara saygı politikası doğrultusunda çalışıyoruz" görüşlerini dile getirdi.

KYB'nin kuruluş süreci

Molla Mustafa Barzani'nin liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) 1961'de başlattığı Eylül Devrimi başarısızlığa uğramasından sonra Noşirvan Mustafa'nın öncülüğündeki Emekçiler Topluluğu, Adil Murad'ın yönetimindeki Devrimci Cephesi ve Celal Talabani'nin başını çektiği Sosyalist Hareketin girişimiyle bir oluşum başlatıldı. İlk zamanlarda Birlik Koalisyonu adıyla bilinen oluşum, daha sonra Kürdistan Yurtseverler Biriği (KYB) adını aldı.

KYB'nin kurulmasına, Celal Talabani, Fuad Masum ( Irak Cumhurbaşkanı), Adil Murat ve Abdurrezzak Mirza Feyli, Şam'ın Tilitile Çayhanesi'nde 1 Haziran 1095 yılında yaptıkları toplantıda karar verdi. Noşirvan Mustafa, Kemal Fuat ve Ömer Şeymus ile irtibata geçilerek partiye katılmaları sağlandı. Böylece kurucu kadro 7 isimden oluştu. KYB, birinci kongresini 1992, ikincisini 2001, üçüncüsünü de 2010 yıllarında Irak'ın Süleymaniye kentinde gerçekleştirdi.  Talabani, tüm kongrelerde genel sekreterliğe seçildi.

Talabani, 17 Aralık 2012 yılında geçirdiği hastalık nedeniyle, Almanya'nın başkenti Berlin'e gitmiş, burada tedavi gördükten sonra 19 Ağustos 2014 tarihinde Süleymaniye kentine dönmüştü.

Kaynak: AA / Güncel

Celal Talabani Süleymaniye Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title