Haberler

Irak'taki Kabine Revizyonuna Türkmenlerden Tepki

Iraklı Türkmenler, kabine revizyonu kapsamında göreve getirilen bakanlar arasında Türkmenlerin yer almamasına tepki gösterdi.

Iraklı Türkmenler, kabine revizyonu kapsamında göreve getirilen bakanlar arasında Türkmenlerin yer almamasına tepki gösterdi.

Salihi, Irak meclisinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Haydar el-İbadi'nin Türkmenlere karşı haksızlık yaptığı ve vefasızca davrandığını belirtti.

"Irak'ta Türkmenleri sindirme politikası devam ediyor" diyen Salihi, "Kimse sanmasın ki Türkmenler Irak'ta kabine dışına itilerek yok olacak. Osmanlı İmparatorluğu sonrası Türkmenler Irak hükümetlerinde hiç yer almadı ama varlıkları devam etti ve bitmedi. Türkmenlerin mücadelesi de bu noktada devam etmeli." ifadelerini kullandı.

"DAEŞ sonrası Türkmen bölgelerine PYD ve PKK yerleştirilecek"

Türkmen lider Salihi, Irak'ta üzerinde anlaşmazlık olan ve Türkmenlerin de yaşadığı bölgelerden ( Kerkük ve Diyala) DAEŞ'in temizlenmesinin ardından, bu bölgelere terör örgütleri PYD ve PKK'nın yerleştirilme planı olduğunu savundu.

Salihi, bu görüşünün ABD ziyaretinde netlik kazandığını ifade ederek, şunları söyledi:

"ABD'ye son ziyaretim sırasında PYD'yi Kerkük ve anlaşmazlık yaşanan diğer bölgelere yerleştirme siyasetinin olduğunu gördüm. Kerkük Valisi Necmettin Kerim'in PYD Eş Başkanı Salih Müslim'i iki defa kentte ağırlaması da buna işaret ediyordu. PKK'nın varlığı da Kerkük, Dakuk, Tuzhurmatu, Sincar ve tartışmalı tüm bölgelerde arttı. DAEŞ sonrası Türkmen bölgeleri alevlenecek."

Türkmenlerin Irak vatandaşı ancak Türk dünyasının da bir parçası olduğuna dikkati çeken Salihi, Türkiye'den Türkmenlere desteğini artırmasını talep etti.

Kaynak: AA / Güncel

Kerkük Irak PKK Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title