Haberler

Kürt Demokrasi Platformu Başkanı Bucak Sincar'da İncelemelerde Bulundu

Güncelleme:

Kürt Demokrasi Platformu Başkanı Sertaç Bucak, IŞİD'ın saldırılarda bulunduğu Irak'ın kuzeyindeki Sincar bölgesinde incelemelerde bulundu.

Bucak, platforma üye bir grup ile gerçekleştirdikleri incelemelere ilişkin bir otelde yaptığı açıklamada, IŞİD'ın saldırılarının olduğu Sincar bölgesinde peşmerge güçlerinin hafif silahlarla bölge halkını tüm olanaksızlıklara rağmen savunduğunu, daha sonra peşmerge güçlerinin de geri çekilmek zorunda kaldığı bilgisini aldıklarını söyledi.

Bölgeye gittiklerinde peşmerge güçlerinin bölgeyi terk etmediğini gördüklerini ifade eden Bucak, Amerika'dan gelen ağır silahların tüm bölgeye ve birliklere dağıtılmaya başlandığına tanık olduklarını anlattı.

Bucak, bölgede bulundukları sırada Amerikan insansız hava aracının, Sincar'ın kuzeyindeki IŞİD topçu mevzisini vurduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Yerel yöneticilerin savaş halinde, peşmerge güçlerinin ise rahat ve morallerinin yüksek olduğunu gözlemledik. Temaslarımız kapsamında Peşhabur Gümrük Kapısı sorumlusu ile görüştük. Yezidilerin geçişini izledik. Mülteciler Şengal dağının Suriye bölümünden tahliye ediliyordu. Uzun ve yorucu bir yolculuğun ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin bulunduğu noktaya geliyorlardı. Dün yetkililerden telefonla aldığım bilgiye göre, 100 bin mülteci bu kapıdan geçiş yapmış. 150 bin peşmerge gücü ülkenin güvenliğini sağlayarak, savunmadan taarruza geçmiş."

Bucak, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD), Sincar bölgesinde kamp kurmak için hazırlıklarını sürdürdüğünü öğrendiklerini belirtti.

"Saldırılardan sonra Fransa Devlet Başkanı ve İtalya Dışişleri Bakanının AB bünyesinde silah desteği sağlaması ve Barzani'yi aramalarını önemli buluyoruz" diyen Bucak, şöyle konuştu:

"Amerika hava bombardımanı ve silah yardımı ile uluslararası destek sağladı. Finlandiya, Avusturalya ve dünyanın öbür ucundan gösterilen destek Barzani'nin bölgede yalnız olmadığını, aksine uluslararası düzeyde güvenilir siyasi bir aktör olduğunu gösterdi. IŞİD saldırısı belki de bağımsızlık sürecini ötelemeyi amaçlıyordu ancak tam tersinin söz konusu olduğunu düşünüyorum. Bu olayı ilk günlerde dezenformasyon yapanların bu gelişmelerden ders çıkartarak, milli ve dayanışmacı düşünerek silahlı dayanışmaya hazır olduklarını ilan etmelerini özeleştiri olarak kabul ediyoruz."

- "Musul bundan sonra kimseyle paylaşılmayacak"

Gazetecilerin IŞİD'in arkasında hangi güçlerin olduğu yönündeki sorusu üzerine Bucak, "IŞİD gökten zembille inmedi. IŞİD'e bel bağlamak kimseye fayda getirmez" diye konuştu.

Bucak, şöyle konuştu:

"Musul bundan sonra kimseyle paylaşılmayacak. Musul Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin denetimine geçecektir. Musul eskiden paylaşılıyordu ancak son yaşanan deneyimlerden sonra önümüzdeki dönemde kurtarılarak IKBY'ye dahil edilebileceğini düşünüyoruz. Bu sağlandığında da Musul'un otantik halkları birlikte yaşayacaklardır. Şengal'de Amerika uçaklarına koordinatları bölgede yer alan güçler veriyordu. Kürtlerin orada hakimiyeti olmasa Amerika'nın bombardımanı bu kadar etkili olamazdı."

-Kürt Demokrasi Platformu Başkanı Bucak

Kaynak: AA / Güncel

Sertaç Bucak Sincar Dağı Musul Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title