Haberler

Irak'taki Çatışmalar

Terör örgütü IŞİD'le girilen çatışmalarda hayatını kaybeden Albay Fatih ve diğer Peşmergeler için Kerkük Valilik binasının önünde tören düzenlendi Arap, Türkmen ve Kürt temsilcilerin katıldığı törende konuşan Vali Kerim'in, oldukça duygulu olduğu ve zaman zaman gözyaşlarını tutamadığı görüldü Diyala'nın Hanekin ilçesinde ölen Peşmergeler için üç günlük yas ilan edildi.

Irak'ta terör örgütü IŞİD'le girilen çatışmalarda hayatını kaybeden Albay Şerko Fatih ve diğer Peşmergeler için Kerkük Valilik binasının önünde tören düzenlendi.

Kerkük'ün güneyinde Cuma günü başlayan ve iki gün süren şiddetli çatışmalarda ölen Peşmergeler için düzenlenen törende, Kerkük'ün idari ve askeri erkanı hazır bulundu. Kur'an-ı Kerim okunan törende bir dakika saygı duruşunda bulunuldu.

Arap, Türkmen ve Kürt temsilcilerin katıldığı törende konuşan Vali Necmeddin Kerim'in, oldukça duygulu olduğu ve zaman zaman gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Peşmergelerin "gerçek bir kahramanlık" sergilediğini belirten Kerim, şöyle konuştu:

"Şehit olan tüm Peşmergeler bizim için birbirinden değerlidir. Ancak bazı kahramanlar var ki ismini herkes duymuştur. Herkese aynı mesafede yaklaşan, Kürt, Türkmen ve Arap ayrımı yapmadan herkesin feryadına koşmuştur. Evet. Bu kahraman Albay Şerko Fatih'tir. Şerko, bu şehrin ve Kürdistan'ın kahramanıydı. Artık aramızda yok ancak o ölmedi, her zaman kalbimizde yaşayacak. IŞİD'in sonu gelene kadar şehitlerimizin izinde yürüyeceğiz."

Kerkük eski Vali Yardımcısı İsmail El Hadidi de Kerkük'teki tüm kesimlerin ölen Peşmergeler için bir araya gelmesinin önemine vurgu yaparak, "Bu kahramanlar, Kerkük'ün istikrarı ve halkının huzuru için canlarını verdi. IŞİD'in çirkin emellerini yok ettiler. Kerkük'e yönelik oldukça büyük ve tehlikeli bir plan geliştirilmişti. Musul, Enbar, Tikrit ve Diyala'da olduğu gibi Kerkük için de aynı planlar hazırlanmıştı. IŞİD'in amacı, şehrin içinde bir kargaşa çıkarmak ve dışarıdan saldırmaktı. Peşmergeler, kanlarıyla bu kirli planı engellediler" şeklinde konuştu.

-Türkmenler de silahlandırılmalı

Bu arada törene katılan Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü ve Kerkük İl Meclisi Üyesi Ali Mehdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kerkük'ün son yılların en zor günlerini yaşadığını söyledi. Irak'taki savaşta korumasız olan tek halkın Türkmenler olduğunu ifade eden Mehdi, Türkmenlerin nüfus olarak yoğun oldukları Kerkük, Tuzhurmatu, Tazehurmatu ve diğer bölgelerde kendilerini koruyacak "Silahlı güce" sahip olmaları gerektiğini kaydetti.

IŞİD militanlarının, Musul, Kerkük ve Diyala cephelerindeki saldırılarında 29 Peşmergenin hayatını kaybettiği, 173 Peşmergenin de yaralandığı belirtilmişti. Ancak IŞİD'in gece baskınlarında ölen Peşmerge sayısının daha fazla olduğu ileri sürülüyor.

Öte yandan Diyala'nın Hanekin ilçesinde ölen Peşmergeler için üç günlük yas ilan edildi. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Kerkük Diyala Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

title