Haberler

Irak'taki Çatışmalar

Peşmerge kontrolündeki bölgelere eşzamanlı saldıran IŞİD militanları, Musul'un Mahmur ilçesi, Güver nahiyesi ve Hazır bölgesine saldırdı.

MUSUL AA) - Irak'ta Peşmerge kontrolündeki bölgelere eşzamanlı saldıran terör örgütü IŞİD militanları, Musul'un Mahmur ilçesi, Güver nahiyesi ve Hazır bölgesine saldırdı. Örgütün çatışmalarda ağır kayıp vererek geri çekildiği bildirildi.

Mahmur Cephesi Peşmerge Komutanı Albay Şeyh Vasani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD militanlarının gece saatlerinde Karac nahiyesine saldırması üzerine çatışmaların çıktığını söyledi. Bir süre nahiye merkezinde sokak çatışmaları yaşandığını aktaran Vasani, kuşatmaya aldıkları IŞİD'i püskürtmeyi başardıklarını ifade etti. 4 IŞİD militanının öldürüldüğü bilgisini paylaşan Vasani, gücü olmayan terör örgütünün, artık vur-kaç taktiğiyle Peşmergeye zarar vermeye çalıştığını sözlerine ekledi.

Erbil'in 50 kilometre kuzeybatısında bulunan Musul'un Hazır bölgesinde de şiddetli çatışmaların yaşandığı öğrenildi. Peşmerge Komutanı Tuğgeneral Mahmut Şerif, gece saatlerinde sis ve yağmurlu havadan faydalanarak sızan IŞİD militanlarının, Peşmergeye baskın düzenlediğini belirtti. Şerif, saldırıya hazırlıklı oldukları için IŞİD'e ağır silahlarla karşılık verdiklerini, çatışmalarda 17 IŞİD militanının öldürüldüğünü kaydetti.

Kerkük'ün 12 kilometre güneyindeki Mektep Halit bölgesinde gece başlayan çatışmaların ise hala devam ettiği bildirildi.

Askeri hareketlilik

Irak'ın petrol zenginliğiyle bilinen Kerkük'teki güvenlik sıkıntısı üzerine bölgeye askeri araç ve ağır silahlar eşliğinde yeni Peşmergeler sevk edildi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin Yardımcısı Kosret Resul, emrindeki tugayla Kerkük'e geldi. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de çatışmaların yaşandığı saatlerde, IŞİD hedeflerini bombalayarak Peşmergeye destek verdi.

IŞİD taktik değiştirdi

Suriye'nin kuzeyindeki Kobani ilçesinde üç ay süren çatışmalardan sonra çekilmek zorunda kalan IŞİD'in, Irak'ta eşzamanlı olarak Kürt güçlerinin hakimiyetindeki bölgelere saldırması dikkati çekti. Koalisyon güçlerinin hava saldırıları, Irak ordu birlikleri ve Peşmergenin operasyonlarıyla sürekli güç kaybeden IŞİD, son zamanlarda direkt çatışmalara girmek yerine daha çok gece baskınları ve vur-kaçlarla güvenlik güçlerine zarar vermeye çalışıyor. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Kerkük Erbil Musul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title