Haberler

Irak'taki Çatışmalar

Kerkük İl Eğitim Müdürlüğü, yeni eğitim döneminin başlayacak olması nedeniyle sığınmacıların okulları terketmesini istedi.

Irak'ın Kerkük kentinde yeni eğitim döneminin başlayacak olması nedeniyle sığınmacıların okulları terketmesi istendi.

Kerkük İl Eğitim Müdürü Ferhan Hüseyin Salih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sığınmacı ailelerin 1 Eylül'e kadar okullardan çıkarılması kararını aldıklarını bildirdi. Salih, okullarda kalan 350 ailenin mağdur olmaması için çadır kamp kurulması gerektiğini ifade etti.

IŞİD saldırılarından sonra Musul, Selahaddin, Enbar, Diyala ve Kerkük çevresindeki ilçe, kasaba ve köylerden gelen ailelerin, okullara yerleştirildiğini hatırlatan Salih, şunları söyledi:

"Çatışma mağduru bu insanları, okullarımıza aldığımız zaman kendilerine yaz tatili boyunca kalma hakları olduğunu bildirmiştik. Yeni eğitim döneminin başlamasıyla okullar kapılarını öğrencilere açacak. Bu yüzden ailelerden okulları boşaltmasını istedik. Bu ailelerin mağdur olmaması için Kerkük Valiliği, Kerkük İl Meclisi ve Kerkük Göçmenler Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Aileler için mutlaka bir kamp kurulmalı."

Aileler çaresiz

Okulları boşaltmaları istenen aileler ise çaresiz olduklarını, gidecekleri bir yerleri olmadığını dile getiriyor. Felluce'den Kerkük'e gelen 58 yaşındaki Melik Abdulkerim, "Okullardan çıkıp, nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Kiralık evlerin fiyatı oldukça yüksek. İnşaat halindeki evlerde bile kalmaya razıyız. Ancak onu da bulamıyoruz. Bu yüzden 1 Eylül'e kadar bu okullarda kalacağız" dedi.

Felluce'den Kerkük'e gelen Abdulrahman Abdulvahit de Birhaziran semtindeki Yeni Şafak İlkokulu'nda yaklaşık iki aydır çocuklarıyla kalıyor.

Okulda 9 ailenin kaldığını belirten Abdulvahit, "Bir ailede en az 8 kişi var. Ne yapacağımızı şaşırdık. Bizi okuldan çıkardıkları zaman mecbur Felluce'ye döneceğiz. Irak'a bir an önce barışın gelmesini istiyoruz" diye konuştu.

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil, bölgeden göç etmek zorunda kalmıştı. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Kerkük Musul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title