Haberler

Irak'taki Çatışmalar

İslami Toplum Partisi (Komela) Lideri Ali Bapir, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların saldırılarından sonra, "bağımsız Kürdistan'ın" kolay olmayacağını, bu nedenle Iraklı Kürtler olarak, yeni bir değerlendirme yapmaları gerektiğini bildirdi.

Bapir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kürdistan bölgesi için bağımsızlığın meşru bir hak olduğunu, bu kartı, daima ellerinde tutacaklarını savunarak, "Ancak hadi ilan edelim demekle olmaz. Şüphesiz bağımsızlığın da koşulları vardır. Bu hakkı elde edebilmemiz için uygun zemin lazım. Kürt devletinin ekonomik, siyasi, diplomatik ve askeri kaynağı olmalıdır. Aynı zamanda uluslararası desteğe ihtiyaç vardır. IŞİD'in saldırılarından sonra, Iraklı Kürtler olarak, bağımsız Kürdistan devletini yeniden değerlendirmemiz gerekiyor. Ortaya çıkan yeni gündemde bağımsız Kürt devleti tartışması ikinci plana düştü" dedi.

"IŞİD'in yaptıkları işgaldir"

IŞİD'in saldırılarına da değinen Bapir, "Silahlı militanlarının, Musul'da ve Irak'ın farklı bölgelerinde yaptığı işgalciliktir. İslam şeriatı, halka zorbalıkla dayatılmaz" ifadesini kullandı.

Bapir, İslam devletinin, halkın rızası üzerine inşaa edilmesi gerektiğini işaret ederek, şöyle devam etti:

"İslam devleti, kendini zorla millete dayatmakla olmaz. Zorbalık, İslam şeriatına aykırıdır. IŞİD, Müslümanların tanımadığı birini halife ilan etti. Buna dair hiçbir plan ve programları yok. Sadece Musul'da etkinler ama halifeyi, diğer bölgeler için de seçmişler. Bu çok mantıksızca bir şey. Ne Müslüman halifesi böyle olur ne de İslam devleti bu şekilde kurulur."

Irak'taki gelişmeler

Bapir, Irak'ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen başbakan adayı Haydar el-İbadi'nin, Nuri el-Maliki'nin kötü siyasetinden dersler çıkarması gerektiğini kaydetti.

Irak'ın yeni başbakanının, tüm vatandaşlara eşit mesafede olmasının önemine vurgu yapan Bapir, "Etnik ve dini unsurlar arasındaki ayrımcılığa son verilmeli. Kürtler de bu dönemde çıkarları neyi gerektiriyorsa ona göre hareket etmelidir" diye konuştu.

"Erdoğan ve Gül, önemli adımlar attı"

Türkiye'deki gelişmeleri de değerlendiren Bapir, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti. Bapir, Erdoğan ve Abdullah Gül'ün, birlikte çok önemli adımlar attığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Erdoğan ve Gül, Türkiye'de adaletin tesis edilmesi ve ekonominin düzeltilmesinde başarılı bir çizgi yakaladı. İki lider, barış süreciyle, Kürtlerin yıllardır devam eden sorunlarını çözdü ve Türklerle Kürtler arasında kardeşlik duygularını güçlendirmeyi başardı. AK Parti, diğer milletlere karşı daha iyi bir siyaset izledi. Özellikle de Ermeni ve Kıbrıs Rumlarıyla ilişkileri olumlu bir seyirde oldu. Zulüm altındaki halkların yanında olduğunu her defasında dile getirdi. Erdoğan'ın, Filistin'de ve Mısır'da, gösterdiği tavır takdire şayandır."

Bapir, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı döneminde de çözüm sürecinin ilerletilmesi ve kardeşlik duygularının güçlendirilmesine ilişkin daha fazla rol üstlenmesini ümit ettiğini dile getirdi.

- Gazze'de yaşananlar

Ali Bapir, İsrail'in, Gazze saldırıları karşısında partisinin yeteri kadar tepki vermediğine yönelik eleştirilere ilişkin ise "Tavrımız oldu. Ancak siyonist kitlenin, masum ve mazlum Filistin'e uygulanan akıl dışı vahşetine karşı gerektiği tavrı ortaya koyamadığımız doğrudur. Bu da Irak'ın içinde bulunduğu karışıklık ve çatışma hali nedeniyledir. Asıl dikkat çekici olan batılı ülkelerin tavrıdır. Filistin'e karşı yapılan vahşete batılı ülkeler, sessiz kaldı. ABD neden İsrail'i engellemiyor? Bu durum ABD, Rusya, Çin ve diğer büyük devletlerin savunduklarını iddia ettikleri insan haklarına açıkça aykırıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Ali Bapir'in liderliğini yaptığı ve muhafazakar siyasetiyle bilinen İslami Toplum Partisi'nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Parlamentosu'nda 6 milletvekili bulunuyor. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Işid Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title