Haberler

Irak'taki Çatışmalar

Musul'un Sicar bölgesinde kuraklık ve hastalık gibi nedenlerle son 3 günde 10 Yezidi hayatını kaybetti.

Irak'ta terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırılarda bulunduğu ülkenin kuzeyindeki Sincar bölgesinde kuraklık, hastalık ve çevresel faktörler nedeniyle son 3 günde 10 Yezidi'nin hayatını kaybettiği bildirildi.

AA muhabirine konuşan Yezidi İnsan Hakları Aktivisti İyad Acac Hanki, Musul'un Sincar bölgesinde Yezidilerden 10 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "Kuraklık, çevre kirliliği, hastalıklar, kirli içme suyu, ilaç ve gıda maddesi eksikliği gibi nedenler ölüm vakalarının başlıca sebepleri" dedi.

Hanki, IŞİD tehdidi nedeniyle Musul'un Sincar Dağı'na sığınan ve burada mahsur kalanlar ile diğer bölgelerdeki Yezidilerin sıkıntılarının giderilmesi için uluslararası ve bölgesel yardım kuruluşlarına acil yardım çağrısında bulundu.

Iraklı Kürtlerin "Şengal" olarak adlandırdıkları Sincar ilçesi, 3 Ağustos'ta IŞİD terör örgütünün eline geçmişti. IŞİD'in, saldırısı üzerine Peşmerge çekilmek zorunda kalırken, binlerce Yezidi, bölgeyi terk ederek, Duhok, Erbil ve Suriye'ye sığınmıştı. Duhok ve Zaho bölgelerinde yaklaşık 100 bin Yezidi olduğu tahmin ediliyor.

IŞİD'in saldırıları nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre 50 bin Yezidi de Sincar Dağı'na sığınmıştı. Günlerce burada mahsur kalan Yezidilerin bir kısmı karadan açılan güvenlik koridoruyla bölgeden tahliye edildi. Bazıları da helikopterlerle kurtarıldı. ABD, BM, Türkiye ve Irak, dağdaki mahsur Yezidilere yiyecek ve su ulaştırmıştı.

Yezidilerin, Sincar Dağı'ndan tahliye çalışması sürüyor. - Bağdat

Kaynak: AA / Güncel

Musul Duhok Işid Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title