Haberler

Irak'taki Çatışmalar

IKBY Başkanı Mesut Barzani ve beraberindeki kalabalık bir heyet, IŞİD'le şiddetli çatışmaların yaşandığı Musul'un Sincar bölgesine hareket etti Cephedeki peşmergelere ağır silahlarla takviye güçler gönderildiği belirtildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ve beraberindeki kalabalık bir heyetin, IŞİD'le şiddetli çatışmaların yaşandığı Musul'un Sincar bölgesine hareket ettiği bildirildi.

Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Musul Sorumlusu Halo Penciwini, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Barzani ve beraberindeki heyetin, şiddet olaylarının yaşandığı Sincar bölgesine hareket ettiğini söyledi.

Peşmerge kontrolündeki Musul'un Sincar ilçesinin, bu sabah itibarıyla IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların eline geçtiğini ifade eden Penciwini, Barzani'nin durumu yerinde görmek için bölgeye geldiğini aktardı.

Penciwini, Sincar bölgesinin düşmesinden sonra toplu infaz bilgilerinin kendilerine ulaştığını belirterek, "Şu ana kadar 25 kişi, IŞİD tarafından topluca öldürüldü" dedi.

İki gün önce IŞİD militanlarının farklı noktalardan Sincar'ı kuşatmaya aldığını hatırlatan Penciwini, ilçenin düşüşünü şu sözlerle anlattı:

"Bölgede dün geceden bu yana şiddetli çatışmalar yaşandı. IŞİD militanları, bölgeye farklı kollardan saldırdı. Ne yazık ki peşmergenin elinde ağır silahlar yoktu. Yetersiz lojistik destekten dolayı peşmerge bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Ardından IŞİD, birçok bölgeyi kontrolüne aldı. Zaten daha önce peşmerge, bu bölgelerde savunma pozisyonundaydı. Sincar'ın düşmesiyle bölgede yaşayan yaklaşık 62 bin kişi, Kürdistan'ın Duhok ve diğer güvenli bölgelerine doğru kaçmaya başladı. Sincar'daki bazı aileler de Şengal dağları eteklerine sığındı. Ama onlar da şu anda militanların ablukasındalar ve hiç bir yere hareket edemiyorlar."

Peşmerge güçlerinin, IŞİD'in ele geçirdiği bölgeleri geri almak için toparlandığını ve saldırıya geçmek için hazırlık yaptığını aktaran Penciwini, "Geç de olsa ağır silahlar ve takviye güçler, bölgeye gönderildi. Şu anda yeniden toparlanan birlikler, tekrar Sincar'ı almak için yola çıktı. Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani ve beraberindeki heyet de bölgede inceleme yapıyor. Önümüzdeki saatlerde peşmerge güçleriyle, IŞİD militanları arasında şiddetli çatışmaların yaşanması mümkündür" diye konuştu.

Suriye'deki Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) bağlı Halk Savunma Güçleri'nin (YPG), Irak'a geçtiği iddialarına da değinen Penciwini, onların sadece kendi sınırlarını koruduklarını ve IŞİD militanlarının daha fazla ilerlememesi için stratejik olan bölgeleri tuttuklarını sözlerine ekledi. - Süleymaniye

Kaynak: AA / Güncel

Mesut Barzani Sincar Dağı Musul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title