Haberler

Irak'ta Taziye Merasimini Hedef Alan Hava Saldırısı

Irak'ın Kerkük kentine bağlı Dakuk ilçesine 21 Ekim'de düzenlenen hava saldırısında yakınlarını kaybeden Türkmenler, Başbakan Haydar el-İbadi'ye ihmali olduğu gerekçesiyle dava açtı.

Irak'ın Kerkük kentine bağlı Dakuk ilçesine 21 Ekim'de düzenlenen hava saldırısında yakınlarını kaybeden Türkmenler, Başbakan Haydar el-İbadi'ye ihmali olduğu gerekçesiyle dava açtı.

Dakuk'taki İlhanlı Tekkesi'ne, kime ait olduğu henüz açıklanmayan uçağın gerçekleştirdiği saldırı sonucu ablası, yengesi ve iki yeğenini kaybeden Haydar Ahmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Olayın üzerinden 1 buçuk ay geçmesine rağmen hükümetten konunun perde arkasına dair tatmin edici bir açıklama gelmedi." dedi.

Olaya ilişkin hükümetin yürüttüğü inceleme ve soruşturmayı "ciddiyetsiz" olarak nitelendiren Ahmet, "Irak anayasasının ceza kanunlarına dayanarak Başbakan İbadi, Savunma Bakanlığı ve Hava Kuvvetleri hakkında olaya ilişkin ihmalleri olduğu için dava açtık. Gerekirse uluslararası insan hakları mahkemesine kadar gideceğiz." diye konuştu.

Söz konusu davaya bakan avukat Safvat Salih de davacıların, mahkemeye gelerek İbadi ve diğer taraflara karşı davayı resmen açtığını dile getirerek, "Olayın mağdurları ilk olarak saldırı sırasında uçağı kullanan pilotunun kimliğinin açıklanmasını talep ediyor. Daha sonra maddi ve manevi tazminat talebine geçilecek. Davayı gönüllü olarak yürüteceğim." ifadelerini kullandı.

Kerkük'ün güneyinde yer alan Türkmenlerin yaşadığı Dakuk ilçesinde 21 Ekim'de kadınların Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının şehit edilişini anmak amacıyla matem töreni düzenlediği sırada, İlhanlı Tekkesi'ne hava saldırısı yapılmıştı. Saldırı sonucu 11 kadının hayatını kaybettiği, 45 kişinin yaralandığı duyurulmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Kerkük Irak Politika Güncel Haberler

title