Haberler

Irak'ta Peşmerge ile Türkmen Milisler Arasında Çatışma

Irak'ın Salahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Peşmerge güçleriyle Şii Haşdi Şabi güçlerine bağlı Türkmen milisler arasındaki gerginlik, tarafların karşılıklı ev ve işyerlerini kundaklamasına yol açtı.

Irak'ın Salahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Peşmerge güçleriyle Şii Haşdi Şabi güçlerine bağlı Türkmen milisler arasındaki gerginlik, tarafların karşılıklı ev ve işyerlerini kundaklamasına yol açtı.

Bölgedeki AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Tuzhurmatu ilçe merkezinde, Kürtler ile Şii Türkmenler arasındaki gerginlik karşılıklı kundaklama eylemlerine yol açtı. Olayların büyüdüğü ilçede çok sayıda ev ve işyeri zarar gördü.

Tuzhurmatu'daki gerginliğin sona ermesi için Bağdat ve Erbil yönetimleri devreye girdi. Çatışmaların durması için Türkmen ve Kürt temsilcilerin bir araya gelmesi bekleniyor.

Peşmerge ile Şii Haşdi Şabi'ye bağlı Türkmen milisler arasında çıkan çatışmalarda 17 kişi hayatını kaybetmişti.

AA muhabirine konuşan Tuzhurmatu Kaymakamı Şellal Abdul, ilçedeki gerginliğin devam ettiğini ifade ederek, dün yaşanan çatışmalarda Peşmerge ve Türkmenlerden 40 kişinin de kaçırıldığını açıklamıştı.

Tuzhurmatu'da dün Peşmerge ile Türkmen güçleri arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle çatışmalar yaşanmıştı. Gün içerisinde meydana gelen çatışmalar ilerleyen saatlerde sokak çatışmasına dönüşmüştü. Bölgedeki güvenlik endişesi ve gerginlik devam ediyor.

Salahaddin vilayetinin kuzeydoğusundaki Tuzhurmatu ilçesinin güvenliği koordineli olarak Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmerge ile Şii Türkmen milislerden oluşan Haşdi Şabi güçleri tarafından sağlanıyor.

Şii Türkmen halkıyla Kürtlerin yaşadığı Tuzhurmatu ilçesinde uzun zamandır Haşdi Şabi güçleriyle Peşmerge arasında gerginlik yaşanıyordu. Bölgede güvenliği sağlayan Haşdi Şabi milislerine ait araç konvoyunun, Peşmerge'ye ait kontrol noktasından dün geçişi sırasında "yanlış anlama" sonucu taraflar arasında çatışma çıkmış, olayda 3 Şii milis hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Bağdat Erbil Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title