Haberler

Irak'ta Peşmerge ile Şii Türkmen Milislerin Çatışması

Irak'ın Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Peşmerge güçleri ile Haşdi Şabi'nin 8 madde üzerinde anlaşmaya vardığı bildirildi.

Irak'ın Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Peşmerge güçleri ile Haşdi Şabi'nin 8 madde üzerinde anlaşmaya vardığı bildirildi.

Peşmerge ile Haşdi Şabi arasındaki anlaşma Tuzhurmatu'daki Bedir Tugayları Karargahı'nda düzenlenen bir basın toplantısıyla duyuruldu.

Basın toplantısında konuşan Haşdi Şabi Türkmen Tugayı Komutanı Yılmaz Naccar, "diktatörlük rejiminde Kürtlerle omuz omuza mücadele edildiği gibi DAEŞ'e karşı da aynı şekilde savaşacaklarını" belirterek, birlik ve beraberlik içinde yaşamaya devam edeceklerini vurguladı.

Naccar, "Peşmerge güçleri ile ortamın sakinleştirilmesi ve şehirdeki asayişin sağlanması için ortak güvenlik birimi kurulması, sorunların belirlenmesi ve çözülmesi için yetki sahibi bir komisyonun oluşturulması, zararın tespit edilmesi ve şehit ile yaralı ailelerinin belirlenmesi için resmi bir heyetin kurulması, rehinelerin karşılıklı serbest bırakılması, çatışmalarda ihmalkarlık yapanlar hakkında yasal işlemin yapılması, halkın evlerine dönmesi için çalışma yapılması, kaosu çıkaranların cezalandırılması, şehirde tek askeri gücün güvenliği sağlaması ve ortamın eski haline dönmesi için herkesin üzerine düşeni yapması noktasında anlaşmaya vardıklarını" açıkladı.

Naccar, gerginliğin başladığı ilk günden itibaren çatışmaların durması için girişimde bulunan Ammar el-Hakim, Mukteda es-Sadr, Kays Haz Ali, Hadi Amiri, Ebu Mehdi Mühendis ve Berhem Salih'e teşekkür etti.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Kürt heyeti sorumlusu Adnan Heme de yaptığı konuşmada, çatışmaların durması için olumlu rol oynanan Şii dini mercilere teşekkür ederek, sorunların çözülmesi için oluşturulan komisyonların geçici olmayacağını söyledi.

DAEŞ'e karşı aynı cephede savaştıklarını ve şehit verdiklerini hatırlatan Heme, "Düşmanımız birdir, o nedenle aramızdaki sorunları sona erdirmeliyiz. Hangi unsurdan olursa olsun vatandaşlarımızın ölmesine karşı durmalıyız" dedi.

Bedir Tugayları Tuzhurmatu Sorumlusu Muhammed Beyati de ilçede herhangi bir gücün kendini dayatamayacağına dikkati çekerek, halkın birliğe ve kardeşliğe ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Beyati, Kürt, Türkmen ve Arap halkın ilçenin güvenliği için mücadele ettiğini dile getirdi.

Tuzhurmatu ilçesini terör örgütü DAEŞ'ten koruyan Peşmerge ve Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi arasında uzun zamandır süren gerginlik geçen hafta çatışmaya dönüşmüş, güvenlik güçleri arasında başlayan çatışma bir süre sonra Şii Türkmenler ile Kürtler arasında başlamıştı. 17 kişinin öldüğü olaylarda taraflar birbirlerine ait ev ve iş yerlerini kundaklamıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
title