Haberler

Irak'ta "Ölümden Kaçış" Sürüyor

Irak'ta DAEŞ'in ele geçirdiği Enbar vilayetinin merkezi Ramadi'den "ölümden kaçan" binlerce aile, başkent Bağdat'a sığınıyor. Sığınmacı akını nedeniyle Bağdat'ın 40 kilometre güneybatısında Fırat Nehri üzerindeki Bizebiz Köprüsü'nde izdiham yaşanıyor. Köprüye ulaşanlar, toprağı öpüp, dualar ediyor.

DAEŞ'in 17 Mayıs'ta Ramadi'nin tamamını ele geçirmesi üzerine yerel halk, çareyi evlerini terk etmekte buldu. Onlarca kilometre katederek Enbar'ı Bağdat'a bağlayan Bizebiz Köprüsü'ne gelen aileler, burada güvenlik kontrolünden geçiriliyor.

Saatler süren çileli yolculuk

Enbar çölünün yüksek sıcakları altında çileli yolculuklardan sonra "güvenli liman" olarak görülen köprüye ulaşan sığınmacılar içinde, özellikle çocukların ve yaşlıların bitap hali dikkati çekiyor. Sığınmacıları karşılayan askerler, önce çocuklara ve yaşlılara yardım ediyor. DAEŞ ile Şii milislerden oluşan Heşdi Şabi (Halk Toplulukları) ve Irak güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda kurşunlara hedef olmamak için kaçanların arasında özellikle kadın, çocuk ve yaşlı ve engelli insanların fazlalığı dikkati çekiyor. Çocuklarını ve eşyalarını sırtlayan kadınlar, köprüye ulaştıklarında göz yaşlarına boğuluyor. Tekerlekli sandalyelerle bölgeye ulaşanların sıcakta yardım isteyen feryatları ise yürek yakıyor.

Geçiş için kefil isteniyor

Aileler Enbar'dan kaçmayı başarsalar da Bağdat'a geçiş için saatlerce bekliyor. Güvenlik güçleri, sadece Bağdat'ta kefili olan ailelere şehre giriş izni veriyor. Köprüyü geçen kimi sığınmacılar, toprağı öpüp dualar ederken kimi aileler ise kefilleri gelip işlemleri bitene kadar çaresizce saatlerce bekliyorlar.

AA muhabirine bilgi veren ve isminin açıklanmasını istemeyen bir askeri yetkili, günlerdir binlerce ailenin çatışma bölgesi Enbar'dan kaçarak Bağdat'a geldiğini söyledi. Askeri yetkili, " Bağdat'a giriş yapmak ve burada ikamet etmek isteyen aileleri kefil sistemine tabi tutuyoruz. Şehirden bir kefili olanları Bağdat'a alıyoruz. Bağdat dışındaki kent ve bölgelere gitmek isteyenlerden kefil istemiyoruz" dedi.

Yaşadıklarını anlattılar

Enbar'dan ölümden kaçan çocuk, genç, yaşlı, kadın ve erkeklerin yaşadıkları korku gözlerinden okunuyordu. Enbarlı Hatice Mecid, DAEŞ militanlarının "vahşi katliamlarına" tanıklık ettiğini öne sürerek şunları söyledi:

"Kafa kesme, kadınlara tecavüz, ev yakma ve dağıtma olaylarını gördüm. Polis ve ordu mensuplarını idam ediyorlar. Bu vahşete dayanamayıp yanımıza tek kuruş para ve eşya almadan canımızı kurtarmaya çalıştık. Petrolümüzle övünmemiz gerekirken başımızı katliamlardan kaldıramıyoruz."

Bir başka sığınmacı Sura Kerim de DAEŞ militanlarının, kardeşi ve babasını gözlerinin önünde kurşuna dizdiklerini iddia ederek, "Yaşlı annem ve çocuklarımı alarak kaçtık. Ölülerimizin mezarı bile olmayacak" dedi.

Casim Duleymi (78) ise DAEŞ'in kente girmesinin sorumlusu olarak yerel yetkilileri suçladı.

Sünni halkın yaşadığı Ramadi'de 2013 yılından beri çatışmalar yaşanıyordu. Irak ordusunun Ramadi'den çekilmesi üzerine bölge tamamen DAEŞ'in kontrolüne girdi. Irak askerlerinin çekilirken geride yüzlerce askeri araç ve ağır silah bıraktığı belirtiliyor. Ramadi'de insani durum ise kötüye gidiyor. Çatışmalar nedeniyle yerel halka yardım ulaştırılamıyor.

Öte yandan Irak ordusu Şii milislerin desteğinde Ramadi'ye büyük bir operasyona hazırlanıyor. ABD öncülüğündeki koalisyon ülkeleri de söz konusu operasyona hava saldırısı desteği verecek. İran'ın da kara desteğiyle Irak ordusuna yardım edeceği öne sürülüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Fırat Nehri Ramadi Bağdat Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title