Haberler

Irak'ta Kdp ve Kyb Arasında Şengal Gerginliği

Irak'ta Peşmerge güçlerinin, DAEŞ'ten kurtarılan Musul'un Şengal bölgesinde Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) yakınlığıyla bilinen Şengal Savunma Birlikleri adlı silahlı grubun komutanı Haydar Şeşo'yu bir süre gözaltında tutması gerginliğe neden oldu.

Irak'ta Peşmerge güçlerinin, DAEŞ'ten kurtarılan Musul'un Şengal bölgesinde Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) yakınlığıyla bilinen Şengal Savunma Birlikleri adlı silahlı grubun komutanı Haydar Şeşo'yu bir süre gözaltında tutması gerginliğe neden oldu.

KYB yetkilileri, Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) bağlı Peşmergelerin, Şeşo'yu gözaltına almasına tepki gösterdi. KYB, Şeşo'nun derhal serbest bırakılması istedi. Mesut Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamada ise Şeşo'nun gözaltına alınması savunuldu. Açıklamada "Şengal'de yasaların dışına çıkarak örgütlenme çabası içinde olan ve Peşmerge Bakanlığına bağlanmayı reddeden bazı gruplara mensup kişilerin gözaltına alındığı" belirtildi.

Açıklamada söz konusu silahlı grup liderlerinin iki ay önce uyarıldığı hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:

"Yapılan uyarıda 'eğer amacınız Şengal ve Kürdistan bölgesine hizmet etmek ise Peşmerge Bakanlığıyla irtibata geçin' denildi. Ancak Haydar Şeşo'nun başını çektiği silahlı grup, yasaları çiğnemeye ve Kürdistan yönetimini tanımamaya devam etti. Bu nedenle Haydar Şeşo ve beraberindekiler gözaltına alındı. Yargılanmak üzere mahkemeye sevk edildiler. Yasal olmayan bir gücün oluşmasına hiçbir şekilde izin verilmeyecektir."

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Irak Milletvekili Renas Cano, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şengal'de yaşananlar için İran, KYB ve PKK'yı suçladı. Cano, KYB'ye bağlı Haydar Şeşo'nun Kürt yönetiminin yasalarına aykırı şekilde silahlı güç oluşturmak istediğini belirterek, "KYB, İran ve PKK örgütü, birlikte hareket ederek KDP'nin Şengal'deki etkinliğini zayıflatmak istiyor. KDP bölgede büyük bir ilerleme sağladı. Söz konusu çevreler, KDP'nin bu gücünü kırmak ve Şengal üzerindeki tesirini zayıflatmak istiyor" iddiasında bulundu.

KYB gözaltıya tepkili

IKBY Parlamentosu KYB Grubu Başkanı Begerd Dilşad ise yaptığı açıklamada Haydar Şeşo'nun gözaltına alınmasına tepki göstererek, "Haydar Şeşo, Şii milislerden oluşturulan Haşdi Şabi'ye bağlı olduğu gerekçesiyle göz altına alınmıştır. Bu siyasi bir karardır. Çünkü Kürdistan bölgesi Musul'un kurtarılması için Haşdi Şabi ile çalışıyor. Bu sorun KYB ile uyumlu bir şekilde çözülmeliydi. Bu bir insan hakkı ihlalidir. İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Mesrur Barzani, Parlamentoya gelerek bu konuya dair açıklama yapmalıdır" şeklinde konuştu.

KYB Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, gözaltı kararı eleştirilerek, şu değerlendirme yapıldı:

"Partimizin Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve eski Irak milletvekili arkadaşımız Haydar Şeşo, KDP'li güçler tarafından kaçırıldı. Şengal'ı bırakıp kaçanların yerine, orayı savunanların alıkonulması ciddi bir soru işaretidir. Kürtler arası birliğin ve dayanışmanın güçlü olması gereken bir dönemde yapılan bu eylem doğru değildir. Bu tür girişimler kötü sonuçlar doğurur. KYB olarak bu eylemi kınıyoruz."

Mesut Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Yezidilerin yaşadığı Şengal'de terör örgütü PKK'nın kanton kurma girişimine karşı çıkmıştı. Barzani, bir süre önce yaptığı açıklamada kanton girişimi için "karton" ifadesini kullanarak tepkisini dile getirmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Musul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title