Haberler

Irak'ta Aşura Etkinlikleri

Irak'ın Kerkük kentinde Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının şehit edilmelerinin 1376'ncı yıl dönümü ve aşura günü dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

Irak'ın Kerkük kentinde Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının şehit edilmelerinin 1376'ncı yıl dönümü ve aşura günü dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

Kerkük'ün Tisin semtinde siyahlara bürünen Iraklı Şiiler, Ehlibeyt Hüseyniyesi önünde toplandı. Grup daha sonra tören alanına tekbirler getirerek yürüdü. Bu arada siyah bayraklar göndere çekildi. Anma etkinliği başladıktan sonra katılımcıların, sembolik olarak Hz. Hüseyin ve arkadaşlarının acısını yaşamak için sırtlarına zincirler vurdukları görüldü.

Kerkük Acil Müdahale Polis Müdürü Albay Hattab Ömer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anma törenleri için binlerce polisi görevlendirdiklerini söyledi. Ömer, başta Hüseyniyeler olmak üzere tüm ibadethanelerde güvenlik tedbirlerinin alındığını aktardı.

-Kerbela Vakıası nedir?

Tarihe Kerbela Vakıası şeklinde geçen olay ilk Emevi sultanı Muaviye bin Ebu Süfyan'ın yerine oğlu Yezid'i veliaht tayin etmesi üzerine Hazreti Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali bu karara isyan etmesi ile başladı. Hazreti Hüseyin, İslam'da saltanatın olmadığı gerekçesiyle Yezid iktidarına karşı silahlı bir isyan başlattı. 10 Ekim 680'de (Hicri 10 Muharrem 61), bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbela şehrinde, Hazreti Hüseyin'in ve 72 arkadaşı ile Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında cereyan eden çarpışma sonrası Hazreti Hüseyin ve arkadaşları katledildi. Yezid ordusuna esir düşen Hazreti Hüseyin'in kızkardeşi Hazreti Zeyneb ise Emevilerin başkenti Şam'a götürülerek zorunlu ikamete tabi tutuldu.

İslam tarihinin önemli olaylardan biri olan Kerbela Vakıası'nda Hazreti Hüseyin'in şehit edilişi, hicri takvime göre yıl dönümü gününde, her sene tüm Müslümanlar tarafından Aşura Günü'nde anılıyor. Şiiler anma etkinliklerinde yas, ağıt ve mersiye törenleri yapılırken Sünniler arasında ise Kerbela şehitleri için Kur'an ve mevlid okuma etkinlikleri düzenleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Hz. Hüseyin Kerkük Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
title