Haberler

Irak'ta "15 Şaban" Etkinlikleri

Iraklı Şiiler, 12. imam olarak kabul ettikleri Muhammed bin Hasan el-Mehdi'nin (beklenen imam) doğum günü dolayısıyla ülkenin çeşitli kentlerinde etkinlikler tertip etti.

İmam Mehdi'nin 15 Şaban'da doğduğuna inanan Şiiler, dün başlattıkları dini mekanları ziyaret etmeyi bugün de sürdürdü. Başkent Bağdat başta olmak üzere Necef, Kerbela ve Samarra'da kutsal olarak gördükleri kişilerin kabirlerini ve ibadet mekanlarını gezen Şiiler, dua etti.

Sabah erkenden 7. imam olduğuna inandıkları Musa el-Kazım'ın, Bağdat'ın Kazımiye bölgesindeki kabrini ziyaret eden Şiiler, "beklenen imamın" gelmesi için yakardı.

Ülke içinde ayrıca Kerbela'da bulunan Hazreti Hüseyin ve Hazreti Abbas'ın kabirleriyle Necef ve Samarra'daki kabir ve ibadet mekanlarına ziyaretçi yoğunluğu yaşandı.

Irak'ın yanı sıra İran, Kuveyt, Bahreyn ve Pakistan gibi ülkelerden de çok sayıda ziyaretçinin geldiği görüldü.

Güvenlik önlemleri

Bağdat'taki etkinlik nedeniyle güvenlik tedbirleri üst düzeye çıkarıldı. Kazımiye bölgesindeki ziyaretçilere yönelik olası terör olaylarına karşı çok sayıda ordu ve polis gücünün görevlendirildiği gözlemlendi. İmam Kazım'ın türbesine varmadan yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta kurulan çok sayıda kontrol noktaları, kabir ve ibaret mekanlarının bulunduğu bölgeye girmek isteyen vatandaşları sıkı bir aramadan geçirildi.

Kadın ve erkeklerin ayrı ayrı aramalara tabi tutulduğu kontrol noktalarında izdiham yaşandı. Sırada bekleyen ebeveynlerinin yanında bulunan çocukların çok zor anlar yaşadıkları dikkati çekti.

"İmam Mehdi'nin doğum günü kutlamaları için Irak'taki kutsal mekanları ziyarete geldik" diyen Bahreynli Muhammed Reys, "İmamızın tez zamanda zuhur edip DAEŞ ve İsrail gibi düşmanlarımızı helak etmesini niyaz ediyorum" dedi.

Reys, Bağdat'taki ziyaretlerini tamamlayıp beraberindeki çok sayıda Bahreynli ile birlikte Necef, Kerbela ve Sammara'daki kutsal mekanları ziyarete gideceklerini dile getirdi.

Güvenlik birimlerinden alınan bilgiye göre dün itibarıyla Kerbela'ya yurt içi ve yurt dışından binlerce Şii geldi. Kutlamalar nedeniyle güvenlik önlemlerinin kapsamına Kerbela'da 30 binin üzerinde takviye emniyet gücü mensubu devreye girdi.

AA muhabirine konuşan el-Fırat el-Evsat (Orta Fırat) Komutanı Kays Muhammedavi, "Kerbela'daki milyonluk ziyaretçiler için çok sağlam bir güvenlik planı devrede. Bu planda ordu, polis ve Haşdi Şabi'den 32 bin güvenlik unsuru kullanılıyor. Bin 500 kadın güvenlikçi de güvenliği sağlamada katkı sağlıyor" diye konuştu.

Şiiler göre Mehdi kimdir?

Şiilerin inancına göre 12. İmam Muhammed Bin Hasan el-Mehdi, 11.İmam Hasan el-Askeri'nin oğlu. Mehdi'nin kayıp olduğuna inanılıyor. Şimdilerde, 70 yıllık birinci 'Küçük Kaybı'ndan sonra ikinci kez 'Büyük Kayıp' olarak adlandırılan döneme girdi. Halen hayatta olduğuna inanılan Mehdi, bir gün yeniden doğacak ve yeryüzünde uzun yıllar hükmedecek.

Kaynak: AA / Güncel

Hz. Hüseyin Samarra Bağdat Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title