Haberler

Irak Sınırındaki Üzümlü Sınır Kapısı Açıldı

Hakkari'nin çukurca İlçesi'ne bağlı Irak sınırındaki Üzümlü Sınır Kapısı, sembolik törenle açıldı.

Hakkari'nin çukurca İlçesi'ne bağlı Irak sınırındaki Üzümlü Sınır Kapısı, sembolik törenle açıldı. Sınır kapısının resmi açılışının, alt yapısı tamamlandıktan sonra yapılacağı belirtildi. Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, "Öncelikle insanların, cenaze, taziye, düğün gibi günlerde görüşmelerini sağlayacağız. Bu bölgedeki sınır ticaretinin de yapılması için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız" dedi.

Açılışa Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, Irak'ın kuzeyindeki Duhok ilinin Valisi Temer Ramazan Koçer, Çukurca Kaymakamı Ünal Koç, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, Çukurca Belediye Başkanı BDP'li Servet Tunç, Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Mehmet Okkan, Çukurca 2. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral İrfan Özsert, Hakkari İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Özfidan ve yaklaşık bin kişi katıldı.

Hakkari Valisi Kalkan ve beraberindeki heyet sınırın Irak tarafındaki peşmerge karakoluna giderek bir süre Duhok Valisi Temer Koçer ile görüştü. Görüşmenin ardından dönen Hakkari Valisi Kalkan, Duhok Valisi Temer Koçer ve beraberindekiler yürüyerek sınırdaki Çukurca İlçesi'nin Üzümlü Köyü'ne geldi. Burada kurban kesilip 'Türkiyem' şarkısıyla karşılanan her iki ülkenin heyetleri daha sonra halkoyunları ekibinin gösterisini izledi.

ÜZÜMLÜ SINIR KAPISI TARİHİ ÖNEME SAHİP

Açılış öncesi konuşma yapan Dohuk Valisi Temer Ramazan Koçer, Üzümlü sınır kapısının her iki ülke için de tarihi önem taşıdığını söyledi. Koçer, "Umut ediyoruz ki bu sınır kapısının açılışı her iki ülke açısından çok faydalı olacaktır. Çünkü bizim, hem de Türkiye devletinin amacı da her iki ülke vatandaşının ekonomik olarak burada kazanç sağlamasıdır. Halkımızdan ricamız aceleci olmamalarıdır. Çünkü sınır kapısındaki hazırlıklarımız hala sürüyor. Bu hazırlıklar tamamladıktan sonra birkaç hafta sonra bu kapı resmi olarak açılacaktır" dedi.

BÖLGE İNSANINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

Daha sonra konuşan Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, insanların sınırdan dolayı birbiriyle göreşemediğini söyledi. Ticaretle bu sınırların kalkacağına dikkat çeken Kalkan, "Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'nun, ilgili bakanlarımızın girişimleri, diğer taraftan sayın Barzani'nin sıcak yaklaşımları sonucunda bugün Üzümlü Sınır Kapısı'nın açılması noktasında güvenli bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Şüphesiz ki biz bu günden sonra burada bir takım alt yapı işlemlerine başlayacağız. Bu iki halkın kaynaşması noktasında önümüzdeki dönemde çok daha yoğun bir çalışma süreci içerisinde bulunacağız. Bir süreç olacak. Ama bu çok uzun sürmeyecek. Öncelikle karşı taraftan ve bu taraftan insanların, cenaze, taziye, düğün gibi günlerde görüşmelerini sağlayacağız. Bu bölgedeki sınır ticaretinin de yapılması için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Bu da bu bölgedeki insanlara ekonomik olarak ciddi bir katkı sağlayacak. Bunların hayata geçirilmesi bölgedeki huzurun, istikrarın devamıyla orantılıdır. Bu açıdan Hakkari ve Çukurca ilçesinin çözüm sürecine verdiği desteği önemsiyoruz" dedi.

Sınır kapısının açılışıyla birlikte vatandaşlar, Türk bayraklarıyla süslenmiş alanda müzik eşilğinde halay çekerek sevinçlerini paylaştı. - Hakkari

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çukurca Hakkari Üzümlü Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title