Haberler

Irak Savunma Bakanı Ubeydi Açıklaması

Irak Savunma Bakanı Halit el-Ubeydi, ABD savaş uçaklarının IŞİD'e havadan askeri yardım yaptığı yönündeki bilgilerin gerçek dışı olduğunu söyledi.

Irak Savunma Bakanı Halit el-Ubeydi, ABD savaş uçaklarının IŞİD'e havadan askeri yardım yaptığı yönündeki bilgilerin gerçek dışı olduğunu söyledi.

Ubeydi, Bağdat'taki Savunma Bakanlığı binasında düzenlendiği basın toplantısında, ülkedeki güvenlik gelişmeleriyle ilgili bilgiler verdi.

"Uzun süredir IŞİD terör örgütünün kontrolünde bulunan Musul ilinin kurtarılmasına yönelik askeri operasyonun ne zaman başlayacağıyla ilgili kesin bilgi veremem" diyen Ubeydi, şunları kaydetti:

"Musul ve Felluce'deki savaş bir kent savaşıdır. Bu bölgelerde sivil insanlar bulunuyor. Kurtarma operasyonuna dair planlarımızı büyük bir dikkat ve incelikle hazırlıyoruz. Askeri operasyonlarda geri sayımın belirlenmesi zordur. Operasyon için tüm hazırlıklar tamamlandığında geri sayımı ilan edeceğiz. ABD ve koalisyon savaş uçaklarının da sivilleri hedef aldığı yönünde hiçbir rapor veya bilgi de almış değilim. Musul ve diğer kentleri örgütten geri alma önceliğini askeri ve lojistik hazırlıklarımız belirler" diye belirtti.

Sünni aşiretlerin silahlandırılması

Enbar ve Selahaddin vilayetlerindeki IŞİD'e karşı savaşan Sünni aşiretlerin silahlandırılması sorusu üzerine Ubeydi, şunları söyledi:

"Söz konusu silahlandırma Savunma Bakanlığı'nın sorumluluğunda bulunmuyor. Aşiret gönüllüleri ile Halk Toplulukları'nın idari ve askeri taktik yönetimi Milli Güvenlik Müsteşarlığı'na bağlıdır. Fakat müsteşarlıkta yeteri silahların olmaması durumunda Başbakan Haydar el-İbadi ile koordinasyonun onayı dahilinde aşiretleri silahlandırabiliriz. Ayne-l Esed askeri üssündeki eğitimcilere sayıları bini geçmemesine rağmen şimdiye kadar 2 bin adet silah yollandı. Ben savaşan kişiye silah gitmesi konusunda titizim. Resmi olmayan taraflara silah vermem imkansız. Silah dağıtımımız resmi usul ve onaya göre yapılır. Silahlı Kuvvetler Komutanı'ndan gelen resmi onay doğrultusunda silahları dağıtırız. Önceki dönemlerde silahlandırma konusunda yetersizlikler yaşanıyordu. Fakat şimdi resmi onaylar çerçevesinde binlerce silah yardımı yapabiliriz. Aşiretlerin silahlandırılması konusundaki ihmal de söz konusu değil. Aşiretlerden de güzel ve faydalı bilgiler almamıza rağmen askeri kurum olarak aşiret ve diğer yapılanmalar değil, bölgede görev yapan askeri liderlerden gelen bilgiye göre hareket ederiz."

Başbakan Haydar el-İbadi ile arasında askeri kurumlarda reform adımları için mutabakat olduğuna işaret eden Ubeydi, "Tüm güvenlik gelişmeleriyle ilgili Başbakan ile bilgi alışverişi ve koordinasyon içerisindeyiz. Bu durum çok sayıda siyasetçi ve mafya yapılanmasına sahip kişileri üzdü ve çıkarını zedeledi. O yüzden gereksiz ve aslı olmayan ithamlarda bulunmaya başladılar. Bu da bizim terörle mücadeledeki azmimizden geri koymayacak" diye konuştu.

Şii komutanların görevden alma iddiaları

Irak Savunma Bakanı Ubeydi, kurumun çeşitli birimlerinde görev yapan ve yaşları 50'nin üzeri olan 20 Şii, 20 Sünni ve 2 Kürt kökenli komutanın sadece görevlerinin değiştiğini kaydetti. Ubeydi, "Bu mekan değişikliği, genç komutanlara liderlik sorumluluğu yüklemek için yapıldı ve hiçbir mezhepsel grubu karşı yapılmış bir değişiklik değil" dedi.

Ubeydi, Musul semaları üzerinde Irak savaş uçaklarının uçmasının ABD tarafından engellendiği sorusu üzerine ise,  Irak savaş uçakları uçuşunun ABD ve diğer koalisyon güçleri uçaklarının uçuşuna tabi olmadığını, yerli uçakların belirledikleri süre ve görev dahilinde istediği zaman uçtuğunu ve uçacağını vurguladı.

ABD askerlerinin tekrar Irak'a gönderilmesi konusunun Irak'ın vereceği siyasi karara bağlı olduğunu dile getiren Ubeydi, "Ülkedeki siyasi taraflar ve parlamentonun vereceği siyasi kararlara bağlı. Biz (Savunma Bakanlığı) bu konuda kesinlikle bir taraf değiliz. Fakat ordu ve güvenlik güçlerimizin yerel halkın da yardımıyla topraklarımız geri alma konusunda yeterli olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

Ubeydi, bin ile 2 bin özel eğitilmiş Amerikalı askerin Irak'a geldiği haberlerinin gerçekçi olmadığını, gelenlerin askeri uzman ve müsteşarlardan ibaret olduğunu savundu.

Bağdadi'nin kurtarılması

Irak'ın batısındaki Enbar vilayetine bağlı Bağdadi bölgesinin dün itibarıyla IŞİD'ten geri alındığını anımsatan Bakan Ubeydi, bölgede önümüzdeki günlerde hayatın normale döneceğini ve güvenlik güçlerinin yöre halkına insani yardımda da bulunduğunu kaydetti.

Musul'da IŞİD tarafından rehin alınan çok sayıda Yezidi kadının durumunu takip ettiklerini ve sürekli istihbarat bilgisi aldıklarını söyleyen Ubeydi, "Zaman zaman Musul'un dışına çıkarılıyorlar. Kurtarılmaları için mümkün olan tüm çabayı harcıyoruz." değerlendirmesi yaptı. Ubeydi, "Dün bana gelen bilgilere göre, IŞİD teröristleri, Musul Kütüphanesi'nde bulunan 8 bin matbuat ve değerli kitabı yaktı. Bunlar, herkesi hedef alan korkunç teröristlerdir ve bizi orta çağa götürmek istiyorlar" değerlendirmesi yaptı.

ABD'nin IŞİD'e destek iddiası

Ubeydi, ABD savaş uçaklarının IŞİD'e havadan askeri yardım yaptığı yönündeki bilgilerin gerçek dışı olduğunu söyleyerek, şunları anlattı:  "Başbakan İbadi'nin talimatı üzerine konuyu bizzat kendim araştırdım. Sivil halk ve askeri yetkililerle yaptığım inceleme soncu bilgilerin yanlış olduğunu gördüm. ABD yönetimi de bu tür iddiaları kesin bir dille reddediyor."

Peşmergelerin, Irak savunma gücünün bir parçası olduğunu söyleyen Ubeydi, Kerkük ve diğer bölgeleri savunmasının normal bir durum olduğununu belirterek, "Peşmerge, Musul ve Diyala'da birçok yeri örgütten geri alabildi. Terörle mücadelede önemli rolü var. Askeri planlarımız gereği, Peşmerge, Musul'u kurtarma operasyonunda da ya temel ya da yedek güç olarak katılabilecek" değerlendirmesi yaptı.

Türkiye'nin Irak'a askeri yardımı

Başbakan İbadi ile birlikte Ankara'yı ziyaret ettiğini anımsatan Ubeydi, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile terörle mücadelede destek konusunu ele aldığını belirterek, "Bize tüm alanlarda yardım etmeye hazır olduklarını bildirdiler. İstihbarat, silahlandırma ve eğitim konusu bunlara dahil. Yakın zamanda bir heyet, Türkiye'yi ziyaret ederek, Irak'a askeri destek konusunu değerlendirecek. Ben ziyaretimde yardım talebimizi açıkça sundum ve olumlu cevap aldım. Uygulanması için çalışmalarımız son sürat devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Bağdat Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title