Haberler

Irak Ordusu Musul'a Girdi, Sokak Çatışmaları Başladı! İlk Görüntüler Geldi

Güncelleme:

Irak ordusu, 2014 yılından beri ilk kez IŞİD'in elindeki Musul'a girdi. İlk görüntülerin geldiği operasyonda kentin doğu girişindeki İntizar, Aden ve Kerama mahallelerinde sokak çatışmaları başladı.

CNN'e konuşan Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tahsin İbrahim, Irak ordusunun 2014'te terör örgütü IŞİD tarafından ele geçirilen Musul'a girdiğini ve birliklerin Al Intisar mahallesine baskın düzenlediğini bildirdi.

Irak Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, Irak Ordu'sunu 9. Zırhlı Tugayı'nın Musul'a girdiği belirtildi.



İLK SEMT

Irak ordusuna bağlı güçlerin Musul kent merkezine yakın İntisar semtine girdiği bildirildi. Ninova Operasyonları Komutanı Abdulemir Reşid Yar Allah tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Orduya bağlı 9'uncu Zırhlı Birliği ve 3'üncü Tugay Çevik Güçleri, Musul'un kuzeydoğusundaki İntisar semtine girdi." ifadesi kullanıldı. Açıklamanın devamında Yar Allah, "Bu semt, Musul'un kuzeydoğusunda bulunan ilk semtidir ve kent merkezine doğru ilerleyiş sürüyor." dedi.

Gelen bilgilere göre operasyonda kentin doğu girişindeki İntizar, Aden ve Kerama mahallelerine girildi.



İLK GÖRÜNTÜLER GELDİ

IŞİD'in hakim olduğu Musul'dan bazı görüntüler ele geçti. Görüntülerde cadde ve mahallerin giriş-çıkışlara kapalı olduğu görülüyor.

Musul'da 5 köprü bulunmaktadır. Köprülerin çok koalisyon güçlerine ait uçakların hedefi oldu. Görüntülerde bir diğer dikkat çeken kare ise, caddelerin kenarında IŞİD bayraklarının asılmasının yanı sıra, meydanların boş olmasıdır.

17 Ekim'de başlayan Musul operasyonu kapsamında Peşmerge Güçleri çok sayıda köyü IŞİD'den kurtardı.

Operasyonla beraber çok sayıda sivil IŞİD'in hakim olduğu bölgelerden kaçarak, güvenliği bölgelere sığınmaya çalışıyor.

"DAHA ÖNCE GÖRÜLMEMİŞ SERT ÇATIŞMALAR YAŞANABİLİR"

Yetkililer Irak ordusunun kente girmesinden sonra IŞİD ile daha önce görülmemiş sert çatışmaların yaşanabileceği uyarısında bulunuyorlar.

IŞİD ile sokak çatışmaları yaşanırken, ağır kayıp veren örgütün kent merkezine doğru çekildiği belirtildi. Irak Terörle Mücadele Birlikleri'nin de katıldığı çatışmalarda 45 IŞİD militanı öldürüldü, iki askeri de hayatını kaybetti.

Irak ordusu bölgeye asker ve ağır silah sevkiyatı yaparken, çatışmaların yaşandığı mahallelerde yaşayan binlerce sivil evlerini terk ederek Erbil'e sığındı. Sadece bugün 4 bin 600 sivilin Musul'un doğusundaki mahallelerden Erbil'e kaçtığı belirtilirken, bu sayısının ilerleyen günlerde 10 binlere çıkması bekleniyor.



MCGURK: DÖNÜM NOKTASI

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD karşıtı koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, Irak ordusunun Musul'a girmesini bir 'dönüm noktası' olarak tanımladı. McGurk Twitter'dan paylaştığı mesajında: "Dönüm noktası: Irak güçleri bu sabah Musul'un doğu mahallelerine girdi." dedi.

Irak ordusu, polis güçleri ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Peşmerge güçlerinin katıldığı ve uluslararası koalisyon güçlerinin havadan destek verdiği Musul'u terör örgütü IŞİD'ten kurtarma operasyonu 18 gündür devam ediyor. Terör örgütü IŞİD, Haziran 2014'te ordu birliklerinin bölgeden çekilmesinin ardından kenti ele geçirmişti.

Irak ordusu daha önce il sınırında yer alan Karama ve Gökçeli mahallelerine sızmayı başarmıştı. Ancak ilk kez zırhlı birlikler Musul kent merkezinde yer alan bir mahalleye ulaştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Erbil Musul Irak Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title