Haberler

Irak Mahkemesi, Petrol Satışında Kürtleri Haklı Buldu

Güncelleme:

Irak Federal Temyiz Mahkemesi, Bağdat yönetiminin, IKBY'nin Ceyhan üzerinden yaptığı petrol ihracatına itirazını oy birliği ile reddetti.

Irak’ta işler siyaseten karmaşık bir haldeyken, petrol konusunda da her gün yeni gelişmeler yaşanıyor.

Bir yandan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, (IKBY) Kerkük gibi bölgelerden çekilmeyeceğini beyan ederken, diğer yandan petrol konusunda da eli giderek güçleniyor.

Son olarak Irak Federal Temyiz Mahkemesi’nin verdiği karar, IKBY tarafından coşkuyla karşılandı. IKBY’nin resmi internet sitesinden dün duyurduğu karara göre, Irak Federal Temyiz Mahkemesi, Bağdat yönetiminin, Ceyhan üzerinden yapılan petrol ihracatına itirazını oybirliği ile reddetti.

PETROLÜ TÜRKİYE ÜZERİNDEN DÜNYAYA SATIYOR

IKBY, Bağdat’tan bağımsız olarak Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı aracılığı ile Ceyhan’a sevk ettiği petrolü, buradaki terminalden dünyaya ihraç etmeye başladı.

Günlük yaklaşık 120 bin varil petrol halen Kuzey Irak’tan Türkiye’ye sevk edilirken, son olarak Kürt petrolünü taşıyan dördüncü tanker Ceyhan’dan Akdeniz’e açıldı.

Bağdat, Irak Milli Petrol Şirketi’nden (SOMO) bağımsız olarak petrol ihracatı yapılmasının yasadışı olduğunu savunuyor. Ancak, Irak Federal Temyiz Mahkemesi’nin verdiği son karar, konuya yakın kaynaklarca “Bağdat’ın bugüne kadar dile getirdiği bütün hususlar havada kalmış oluyor” olarak yorumlandı.

BAŞVURUYA RET

IKBY’nin internet sitesinde, Irak FTM kararına yönelik şunlar kaydedildi: “IKBY’nin Ceyhan Terminali üzerinden yaptığı ilk petrol kargosu ihracatının hemen ardından, Irak Federal Petrol Bakanı, Bağdat’ta bulunan Irak Federal Temyiz Mahkemesi’ne, petrol ihracatını engelleyecek bir karar alması için başvurdu. 23 Haziran 2014 tarihinde Bakan’ın başvurusunu görüşmek üzere özel bir toplantı düzenleyen Mahkeme , kararın gerekçelerinide inceledikten sonra oybirliğiile Bakan’ın başvurusunu reddetti. Bakan’ın başvurusu, ‘Irak’ta yürürlükte olan mevzuata aykırı’olduğu gerekçesiyle reddedildi.”

DAVA DÜŞMEDİ

Diğer yandan, Federal Mahkeme’nin yalnızca Irak Petrol Bakanlığı’nın tedbir isteğini reddettiği ve davanın hala devam ettiğine yönelik yorumlar da yapılıyor. Irak’ta görev yapan bir gazeteci, Mahkeme’nin nihai kararını henüz açıklamadığını dile getirdi.

IKBY: BARİZ BİR ADALET

IKBY açıklamasında şunlar yer aldı: “Bakan’ın iddiaları, petrol ve doğalgaz işlerinin Federal Hükümetin özel yetkisinde olduğu şeklindeki anayasal hükümleri kendi yorumlamasına dayanıyordu. Bu karar ile IKBY, Irak Anayasası’nda da belirtilen, edinmiş haklarına yönelik bir başka önemli aydınlatma daha elde etmiş oldu. Bu bariz bir adalet zaferidir. Bu karar SOMO’nun ve Federal Petrol Bakanlığı’nın uluslararası düzeydeki pervasız çabalarının da başarısızlığa uğrayacağını gösteriyor.”

KUZEY IRAK'A GÜNDE EK 160 TANKER BENZİN

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, dün Hürriyet’in gündeme getirdiği Kuzey Irak’ın Türkiye’den daha fazla işlenmiş akaryakıt istediği yönündeki haberleri doğrulayarak, günlük 9 bin ton yakıt sevkiyatına ilaveten, 4 bin tonluk yani 160 tanker ek talep geldiğini söyledi.

Kaynak: Radikal

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye Ceyhan Bağdat Irak Ekonomi Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (57)

ccc:

ORTADOGUNUN YENI GÜCÜ KÜRDLER

32
15
yanıtYanıtla
OSMANMKS@KK.COM:

İSRAİL VE ABD SİZE YEDİRMEZ GARDAŞ BİZ TÜRKLER İRANLILAR BİLE KAFA TUTAMAZKEN SİZ ELİNİZE ALDIĞINIZ AV TÜFEKLERİYLEMİ ORTADOĞUNUN GÜCÜ OLACAKSINIZ...ALDATILIYORSUNUZ AMA ANLAYACAKSINIZ HERŞEYİ...

yanıt0
yanıt0
ALİMKS@KK.COM:

Siz öyle sanın Dünyada Sizden daha çok kullanılan ülkesine ihanet içinde olan başka ırk eminim yoktur Sizleri Fransızlara benzetiyorum Osmanlının arkasından hançerleyen osmanlının verdiği kapitülasyonlara rağmen paris ant. ile osmanlı topraklarına göz diken FRANSIZLARA ve BUGÜN ERMENİLERE.

yanıt0
yanıt0
TÜRK>=KÜRT:

MUSUL VE KERKÜK BİZ OSMANLININ YANİ TÜRKLERİNDİR KÜRTLER AYRIŞMAK İÇİN İSRAİLİN OYUNLARINA GELMEKTE AMA BİLMİYORLAR Kİ ASLINDA ONLARDA ÖZÜNDE TÜRK ATALARI TÜRK KÜLTÜRÜNDEN GELMEKTE TÜRKLÜK DEMEK ÜST KİMLİKTİR AMA SİZ KÜRTLER KAFANIZI KULLANAMADIĞINIZ İÇİN KÜRTLÜĞÜ TÜRKLÜĞÜN KARŞISINDA SANIYORSUNUZ SİZE EN BAŞTAN BUNLAR ANLATILMALI ÖĞRETİLMELİ.. TARİHE BAKIN ANLARSINIZ NEREDEN GELDİĞİNİZİ VE KİM OLDUĞUNUZU....

13
23
yanıtYanıtla
Rusteme_ZAL Kurdmca1905@mynet.com:

dediğine yürekten inanıyorsan üst kimlikse şayet isim üzerinde durmayalım diyorsan Türkiyenin adı Kürdiye olsun... ama yalanın da bi adabı ve sınırı vardır Kürd Kürdtür, Türk de Türktür. kardeş mardeş zırvlarını takan tek bir Kürd yok. adam olun. Kürd kan akıtmadan hakkını aramanın derdinde... Kürd dediysek koyun demedik. Kürd Kurt değil Aslan gibidir, mağrur, güçlü, zeki...

yanıt0
yanıt0
edhasretdigital@hotmail.com:

rüsteme malı diyarbakırda belediyenin önünde ağlayanlar kürt değilmi.... senin gibi öküzlerin yüzünden bir sürü insan acı çekiyor...

yanıt0
yanıt0
RUSTEME_ZAL KURDmca1905@mynet.com:

@ED malı, hırsıza ''malımı neden çalıyorsun'' da demeyeceğiz öyle mi? devrin hırsızları o kadar yüzsüz olmuşki neredeyse heybelerini doldurdukları ev sahibinden taşımak için yardım isteyecekler. madem Türk kelimesi sadece öylesine üst kimlik olsun diye orada duruyor, öyleyse Kürd olurversin NE ÇIKAR ? o ağlayanlar paralarını mitten alacaklar dolgun maaş anlarsınya! iyi rol kesene daha çok para :))

yanıt0
yanıt0
TARİHİNİ OKU....MKS@KK.COM:

Rusteme sen şimdi Türk soyundan gelmediğinimi söylüyorsun ? Bak bakalım Selçuklular dönemine iyi oku tarihini Türkiyede ve ırakta yoğun nüfusunuz sebebini araştır iranda neden çok azsınız araştır vakti zamanında osmanlının iskan politikasıyla sizleri türk vasfıyla nerelere göndermiş ve orada türklüğü yaymak için çalışmışsınız bugün o ecdadın torunları hainlik içinde yazıklar olsun size atalarınıza layık nesil olamadınız....

yanıt0
yanıt0
RUSTEME_ZAL KURDmca1905@gmail.com:

@TARİHİ OKU; Bugün Sudan da 1 milyon Mısırda 1,5 milyon Kürd vardır. Hazar denizinin alt kısmında, Kazakistanda, Özbekistanda, Rusyada, İsrailde, Lübnanda, Azerbaycanda, Ermenistanda Kürdler vardır hepsi de KÜRTÇE Konuşur hemde yüzlerce yıldır mukimdirler. senin, sizlerin o uyduruk tezleriniz, yalanlarınıza neden inanalım? Kürdüz ayrı dilimiz ve ırkımız var artık buna alışın! zorla güzellik olmaz! asimilasyon da çöktüğüne göre... çok övdüğünüz cilaladığınız türklük sizin kalsın Biz Kürdüz ve memnunuz.

yanıt0
yanıt0
TARİHİNİ OKUMKS@KK.COM:

Rusteme bu edindiğin bilgilerin kaynağını bana söylermisin inan çok merak ettim aydınlanmak adına okumak istiyorum. eksik bildiğimiz ne var kürt hakkında cidden merak ediyorum...KAYNAK SÖYLERMİSİN ?

yanıt0
yanıt0
Tüm 57 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title