Haberler

Irak Kürt Medyasına Göre, Erdoğan Barzani'ye "Referandum İçin Vakit Henüz Erken" Mesajını Verdi

IŞİD'in saldırıları sonrasında "mevcut siyasi kaosun daha da derinleştiği" Irak'ta durumun giderek kritikleşmesi üzerine, bağımsızlık referandumu kararı alan Kürt Bölgesi Başkanı (KBY) Mesud Barzani'nin Türkiye ziyaretine dikkat çekilirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Barzani'ye referandum için "vakit henüz erken" mesajını verdiği öne sürülüyor.

IŞİD'in saldırıları sonrasında "mevcut siyasi kaosun daha da derinleştiği" Irak'ta durumun giderek kritikleşmesi üzerine, bağımsızlık referandumu kararı alan Kürt Bölgesi Başkanı (KBY) Mesud Barzani'nin Türkiye ziyaretine dikkat çekilirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Barzani'ye referandum için "vakit henüz erken" mesajını verdiği öne sürülüyor. Bu arada, siyasi gözlemcilere dayanılarak "iki başkentin artık stratejik ortaklığa yöneldiğine" vurgu yapılıyor.

Merkezi Erbil'de olan Bas Haber Ajansı, Mesut Barzani'nin Türkiye ziyaretini değerlendirdiği haber analizinde Ankara'daki görüşmeler sırasında bağımsızlık meselesinin de ele alındığını belirtirken "Türk tarafının son tahlilde bağımsızlık durumuna da hazırlıklı olacağını ilettiği ortaya çıktı" diyor. Görüşmelerde Barzani'nin Türkiye'den özellikle bağımsızlık konusunda destek istediğini öne süren Bas, şunları yazdı:

"Kulislerden yansıyan bilgilere göre Ankara, Kürt tarafına, "tablo hala çok belirsiz, ülkede etnik ve mezhep kavgasına neden olabilecek olaylardan kaçınmak gerekir' görüşünü aktardı. Bir süre daha bekledikten sonra ise olası bağımsızlık ilanına da hazır olacağını dile getiren Türkiye tarafına Barzani'nin, "Herhangi bir grubun tarafı olmayacağız, ancak çatışmanın bölgemize sıçramasına da izin vermeyeceğiz' dediği bildirildi."

-GERİ ÇEKİLECEK PKK'LILAR İÇİN "MAHMUR SEÇENEĞİ MASADA"-

Bas, Ankara'daki görüşmelerde Barzani'nin çözüm sürecine "her türlü desteğin" süreceğini Türk yetkililerine ilettiğini belirtikten sonra "Çözüm sürecinde geçilen ikinci aşamada PKK'lıların sınır dışına çekilmesinin gündeme gelmesi beklenirken, bunların nerede konumlanacakları konusunun da Barzani ve Erdoğan'ın bir formül üzerinde konuştukları ve bunun için KBY yetkililerinin bir çalışma başlatacağı da gelen bilgiler arasında. Kürdistan Bölgesine geçecek PKK'lılar için Mahmur seçeneğinin masada olduğu tahmin ediliyor" diyor.

En önemli konulardan biri petrol oluşturduğu görüşmeler sırasında rehinelerin de masada olduğunu söyleyen Bas, bu konuda bazı iddiaları ortaya attıktan sonra Kürt medyasının ziyaretine ilişkin vurguladığı konulardan biri Ankara'da Barzani'ye devlet başkanı protokolünün uygulanmasının olduğuna dikkat çekiyor.

Bas, "Güney Kürdistan Medyası, Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani'nin Ankara ziyaretini, "Ankara bağımsızlık referandumu için vakit erken dedi, ancak Barzani'yi bir devlet başkanı gibi ağırladı' şeklinde yorumladı" diye yazıyor.

"Başbakan Erdoğan ile görüşmede, Irak'ta istikrar ve güvenliğin yeniden tesisi ve siyasi sürecin hızla işletilmesi için yeni bir başlangıca ihtiyaç olduğu vurgusunun öne çıktığı ifade edilerek, Başbakan Erdoğan'ın bağımsızlık referandumu konusunda "vakit henüz erken" mesajı verdiğinin vurgulandığı haber analizinde görüşmelerde güvenlik durumunun yanı sıra KBY ile Türkiye arasındaki ekonomi ve enerji sektörü ile ikili ilişkilerin gelişiminin de ele alındığı da kaydediliyor.

Kaynak: ANKA / Dünya

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Irak Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title