Haberler

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki Başkanlık Tartışması

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde (IKBY) Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yöneticileri, başkanlık konusunu görüştü.

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde (IKBY) Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yöneticileri, başkanlık konusunu görüştü.

Başbakan ve KDP Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani ile KYB Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul Ali'nin başkanlığındaki basına kapalı toplantı, yaklaşık 2 saat sürdü.

Toplantıdan sonra gazetecilere açıklamada bulunan KDP'li Mahmut Muhammed, siyasi partilerin rızası aldıktan sonra bölgesel başkanlık yasa tasarısının meclise götürülmesinin doğru olacağını belirterek, "KDP ve KYB, bölgenin hassas bir süreçten geçtiğinin çok iyi farkında. Bu yüzden her iki partinin bu durumu göz önüne alarak hareket etmesi lazım. Diğer partilere nazaran bu iki partinin daha dikkatli ve sorumluluk sahibi olması gerekiyor. Bir ekip olarak toplantıda sorunları masaya yatırdık. En kısa sürede bir çözüme ulaşacaklardır" dedi.

Siyasi partilerin uzlaşmaya varamaması halinde bölgesel başkanlık meselesini halka götüreceklerini dile getiren Muhammed, "Bu sorunun halk tarafından çözülmesini istiyoruz. Siyasi partiler olarak bir sonuca varmazsak meseleyi halka götüreceğiz. Kürdistan Yüksek Seçim Kurulu, tüm siyasi partilerin desteğiyle bir seçime gider" diye konuştu.

KYB Politbüro Sözcüsü İmad Ahmet de başkanlık sorununun siyasi partilerin rızasıyla geniş katılımlı bir ittifak içerisinde çözülebileceğini söyledi.

"Sorunlar çözülecek"

KYB ve KDP arasında bugüne kadar yaşanan sorunların çözüldüğünü aktaran Ahmet, "Bu sefer de sorunlar çözülecektir. Biz ulusal bir ittifak içerisinde çözümden yanayız. Çünkü bu tarihi ve her kesimi ilgilendiren bir sorumluluktur. Bu konuda iyimser bir tavır içerisinde olduğumuzu belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.

Geçmişte olduğu gibi bölgede "iki yönetimin" olmasını istemediklerini vurgulayan Ahmet, şunları kaydetti:

"KYB olarak Kürdistan bölgesinde iki idarenin olmasına tamamen karşıyız. Biz iki idare sistemini ret ediyoruz. Daha önce 2004 yılına kadar böyle bir sistem vardı ancak KDP ile yaptığımız stratejik ittifakın ardından bu sisteme son verildi. Bu saatten sonra tekrar böyle bir girişimde bulunmak isteyenler, tarihin en büyük hatasını yapacaktır. İç çatışma ve krizin meydana gelmesine asla izin vermeyiz."

Kürt bölgesinde Mesut Barzani'nin görev süresi 20 Ağustos'ta doluyor. Bu tarihten önce siyasi partilerin bir araya gelerek parlamentoda ortak bir karar alması gerekiyor. Barzani'nin lideri olduğu KDP, Barzani'nin görev süresinin uzatılmasını ve iki yıl sonra yapılacak başkanlık seçiminin halk oyuyla gerçekleştirilmesini istiyor. KYB, Goran Hareketi ve İslami Toplum Partisi (Komel) Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına temkinli yaklaşıyor. Üç parti Barzani'nin görev süresinin uzatılması karşılığında, yetkilerinin kısıtlanmasını ve oylamanın parlamentoda yapılmasını talep ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

Neçirvan Barzani Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title