Haberler

Irak-İran Sınır Kapısında Gerginlik

Irak'ın Kerbela kentindeki "Erbain" etkinliklerine katılmak için gelen İranlıların, Irak-İran sınır kapısı "Zırbatiye"de yaşanan izdihamın kontrolden çıkmasına neden olan İran'ın bu konuda "sorumsuz davrandığı" bildirildi.

Irak'ın Kerbela kentindeki "Erbain" etkinliklerine katılmak için gelen İranlıların, Irak- İran sınır kapısı "Zırbatiye"de yaşanan izdihamın kontrolden çıkmasına neden olan İran'ın bu konuda "sorumsuz davrandığı" bildirildi.

Irak İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının, 1374 yıl önce Kerbela kentinde şehit edilişinin 40'inci gününü (Erbain) anma törenleri münasebetiyle ülkeye giriş yapmak için gelen İranlıların Zırbatiye sınır kapısında oluşturduğu izdiham nedeniyle güvenliğin kontrolden çıkmasına sebep olduğu belirtildi.

Açıklamada, "İranlı ziyaretçi sayısı geçtiğimiz Pazar gününden itibaren Zırbatiye sınır kapısı gücünü aştı. Bunun üzerine on binlerce ziyaretçinin vize almadan ülkeye giriş yaptığı ortaya çıktı. Bu durum sınır kapısında izdihama yol açtı. Kapı ve parmaklıkların kırılması ile maddi hasarın yanında bazı sınır güvenlik memurlarının yaralanmasına  neden oldu" denildi.

-"İran, sorumlu davranmadı"

İran tarafının Irak makamlarıyla yapılan sınır güvenliği anlaşmanın aksine giriş vizesine sahip olmayanların Irak'a girmesini engellemediği vurgulanan açıklamada, "İran, sınırdaki durumun kontrolden çıkmaması için üzerine düşen görev ve sorumluluklarını yerine getirmedi. Irak sınır güvenliği memurları ise sınırın korunması için her türlü tedbiri alma hakkına sahip olmasına rağmen, herhangi bir sıkıntı olmaması ve kanın akmaması için güç kullanmaktan kaçındı" ifadelerine yer verildi.

Irak İçişleri Bakanlığı açıklamasında, şunlar kaydedildi:

"Irak, tüm Müslümanların dini etkinliklerini yerine getirme hususunda güvenlik güçleri ve misafirperver halkıyla gurur duyuyor. Fakat komşularımızın da güvenlik ve siyasi durumumuza riayet etmesi ve sınır güvenliğinin korunması için bizimle beraber çalışması gerekiyor. Ayrıca dini etkinlikler üzücü vakaların aracı olmamalı."

Irak'ın güneyindeki Vasıt (Kut) ilinde bulunan Zırbatiye sınır kapısından Kerbela'daki Erbain etkinliklerine katılmak için yaklaşık bir milyon İranlı'nın giriş yaptığı açıklanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Hz. Hüseyin İran Irak Politika Güncel Haberler

title