Haberler

Irak Hükümetinin Yardımıyla Depremzeler İçin Yapılan Konutlar Yurt Oluyor

17 Ağustos 1999 depreminin ardından dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin’in yardımıyla depremzedeler için İzmit’te yapılan konutlar, Kredi Yurtlar Kurumu’na devredilerek öğrenci yurdu oluyor.

17 Ağustos 1999 depreminin ardından dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin'in yardımıyla depremzedeler için İzmit'te yapılan konutlar, Kredi Yurtlar Kurumu'na devredilerek öğrenci yurdu oluyor. İmkanı olmayan aileler duruma tepki göstererek yetkililerden yardım bekliyor.

17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi sonrası dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin tarafından 10 milyon dolar yardım karşılığı depremzedeler için yaptırılan İzmit Arızlı Irak Konutları, depremzelederin uzun süren direnişlerine rağmen boşaltılmıştı. Evleri yıkılan, yakınlarını kaybeden ailelerin yerleştirildiği konutlarda, 5 yıl sonunda ailelere gelen 'konutları tahliye edin' tebligatı sonrası İzmit karışmış, polis ile depremzeler arasında uzun süre olaylar yaşanmış, kimi depremzedeler ise kendilerini benzin dökerek yakmak istemişti. Olaylara rağmen depremzedelerin 150 aileden bir kısmı TOKİ tarafından yapılan konutlara yerleşti, bir kısmı da başka yerlere gitmek zorunda kaldılar. İmkanı olmayan 43 kişi ise, konutların yurt yapılacak kısmında duvarla ayrılmış alan içerisinde kalan 4 blokta kalmaya başlamıştı.

Geçen zaman içerisinde, dönemin Irak Hükümeti tarafından 10 milyon dolar değerindeki petrol yardımı ile yapılan 237 tane konuttan 190'ı kız öğrenci yurdu yapılması için Kredi ve Yurtlar Kurumu'na devredildi. Kocaeli İl Özel İdaresi Yapı İşleri Daire Başkanlığı Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü tarafından yapılan ihale sonucu başlanılan inşaat çalışmaları sonrasında, 190 dairenin bir kısmı yurda, bir kısmı ise idari binaya dönüştürülecek. 4 blokta kalan vatandaşlar ise, maddi durumlarının olmadıklarını, kendilerine verilen süre sonunda yine direnerek evlerini terk etmeyeceklerini ifade etti.

Eylemlerin olduğunu dönemde kızı Çisem Uğur ile birlikte çatıya çıkıp üzerlerine benzin dökerek ateşe veren Recep Uğur, "Valilik makamı, daha önce 'buranın tapuları yoktur, buranın maliki biz değiliz' derken, şimdi buranın Kredi Yurtlar Kurumu'na devri nasıl yapılıyor? Hangi yetkiliyle yapılıyor? Kredi yurtlar Kurumu'na devredilebiliyorsa, asıl sahipleri depremzedelere neden devredilmiyor?" ifadelerini kulladı.

Yapılacak yurt inşaatından çitli duvarla ayrılan bloklarda yaşamına devam eden Neşe Gönüller, "Zamanında kaldığımız binalar ile aramıza 'Berlin Duvarı' ördüler. Zamanında direndik ve burada 4 blokta kalmaya devam ettik. Bize 2 sene zaman verdiler. Biz yine direneceğiz, yine çıkmayacağız" dedi.

1999 depreminde eşi ve çocuklarını kaybeden, kendisi de engelli kalan Huriye Özdemir ise, "Benim kaybedecek hiçbir şeyim kalmadı. Vali'den rica ediyorum ne olur bizlerle oyun oynamasınlar. ya bizi buradan çıkaracaklarsa adam gibi bir yer gösterirler oraya gideriz ya da hiçbir yere gitmiyoruz" diye konuştu.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca konuyla ilgili, konutlarda 48 vatandaşın olduğunu, yükseklik korkuları nedeniyle 9 katlı binalara geçmek istemediklerini ve ailelerin 4 blokta toplandığını ifade etmişti. Toplam 237 konuttan yaklaşık 190 civarındaki konutu Kredi Yurtlar Kurumu'na yurt yapımı için tahsis ettikleri ifade eden Vali Topaca, 2 bin 500 öğrencinin misafir edilebileceğini ifade etmişti.

Konuyla ilgili Kocaeli Valiliği'nde yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Kocaeli Arızlı Konutlarının Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı öğrenci yurduna dönüştürülmesi amacıyla, Valiliğimiz tarafından dönüşüm ihalesi yapılarak, çalışmalara başlanılmış ve son aşamaya gelmiştir. Yurt binasının 01 Ekim 2014 tarihinden önce hizmete açılması planlanmıştır.Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından müdür ataması yapılarak göreve başlamış; yurdun ihtiyacı olan donanım ve tefriş malzemelerinin alımı gerçekleştirilmektedir."

Toplam 237 konuttan 190 tanesi Kredi Yurtlar Kurumu'na devredilecek öğrenciler için yurt yapılmak üzere inşaatı devam ediyor. Ekim ayında tamamlanması beklenen yurtlarda 2 bin 500 öğrencinin kalması bekleniyor. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Saddam Hüseyin Yurtlar Kurumu Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title