Haberler

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Muhammet Açıklaması

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Derbaz Muhammet ülkede yaşanan çatışma ve terör saldırılarından dolayı daha önce evlerini terk edip, tekrar yerleşim alanlarına dönen insanların sayısının 430 bine ulaştığını bildirdi.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Derbaz Muhammet ülkede yaşanan çatışma ve terör saldırılarından dolayı daha önce evlerini terk edip, tekrar yerleşim alanlarına dönen insanların sayısının 430 bine ulaştığını bildirdi.

Muhammet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Irak ordusu ve diğer güvenlik güçlerinin daha önce terör örgütü DAEŞ'in kontrolünde bulunan Salahaddin, Ninova vilayetinin bazı çevre bölgeleri, Diyala'daki birkaç nokta ile Enbar vilayetinde ilerlemenin kaydedilip, söz konusu bölgelerin geri alınması sayesinde buradaki aileler evlerine dönmeye başladı" ifadelerini kullandı.

"Bakanlığımızın verilerine göre evlerine dönen ailelerin sayısı 80 bin, yani 430 bin kişi olarak kaydedildi" diyen Muhammet, "Bu dönüşlerin en çok yaşandığı vilayet Salahaddin, ardından Diyala, Ninova vilayetinin çevre bölgeleri ile Enbar'ın bazı kesimlerini kapsamaktadır" dedi.

Irak'taki insanların eve dönüşünün önünde önemli ve ciddi birkaç problemin olduğuna dikkati çeken Muhammet, "Dönüşlerin önünde engel teşkil eden husus, söz konusu bölgelerde emniyet ve güvenin tam olarak temin edilememesinden kaynaklanıyor. Bunun yanında bölgede aşiretler arasındaki hasımlık ve siyasi farklılık da dönüşlerin aksamasını tetikliyor" görüşünü ileri sürdü.

Muhammet, "Kurtarılan bölgelerde meydana gelen ciddi hasarlar ve devlet hizmetlerin tam olarak götürülememesinden dolayı, dönüşlerde istenilen oran elde edilemiyor" dedi.

Birlemiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Merkezi, daha önce Irak'taki insani duruma dair bir rapor yayınlamış ve Haziran 2014'ten bu yana 3 milyon 200 bin kişinin evini terk ettiği belirterek, ülkede 8 milyondan fazla kişinin insani yardıma muhtaç olduğu duyurmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Diyala Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title