Haberler

Irak Başbakanı İbadi, Erbil'de

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani bir araya geldi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani bir araya geldi.

Özel uçakla Erbil Uluslararası Havalimanı'na inen İbadi ve beraberindekileri, IKBY Başkanı Mesut Barzani, Başbakan Neçirvan Barzani ve bakanlar karşıladı.

Heyet, havalimanındaki karşılamanın ardından IKBY Başbakanlık Ofisi'ne geçti. İbadi ve Barzani'nin, baş başa ve heyetler arası görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

İbadi'ye Erbil'deki ziyaretinde Savunma Bakanı Halit Ubeydi, İçişleri Bakanı Muhammet Gabban, Göç ve Göçmenler Bakanı Derbas Muhammet ve askeri yetkililer eşlik ediyor.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, Başbakan olduktan sonra Erbil'e ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren İbadi'nin temaslarında, Musul'un DAEŞ'ten kurtarılması en önemli gündem maddesini oluşturuyor. Irak merkezi hükümeti, Musul'a yönelik bir operasyonda Peşmergenin kentin kuzey ve doğu bölgesinde DAEŞ'e saldırmasını ve Sünni milisleri askeri eğitimden geçirmesini istiyor. Bu çerçevede mevcut hazırlıkların hızlandırılması bekleniyor.

Mesut Barzani ve Başbakan İbadi ayrıca Erbil ile Bağdat arasındaki petrol ve bütçe sorununu da ele alacak. Merkezi hükümet, Kürt yönetiminin halihazırda 480 bin varil olan petrol sevkiyatını artırmasını talep ediyor. IKBY yönetimi ise 2 Aralık 2014'te imzalanan petrol anlaşması çerçevesinde Irak'ın genel bütçesindeki payını almak istiyor.

Kaynak: AA / Güncel

Mesut Barzani Erbil Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title