Haberler

Irak'a Alternatif Pazar Aranıyor

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Irak'taki gelişmeler nedeniyle yeni pazarlara yöneldiklerini belirterek, Irak'a yumurta ihracatını sürdürebilmek için Türk Hava Yolları'na (THY) işbirliği önerdiklerini söyledi.

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Irak'taki gelişmeler nedeniyle yeni pazarlara yöneldiklerini belirterek, Irak'a yumurta ihracatını sürdürebilmek için Türk Hava Yolları'na (THY) işbirliği önerdiklerini söyledi.

Yamanyılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Irak'ta son dönemde yaşanan gelişmeler nedeniyle bu ülkeye yönelik ihracatın endişe verici durumda olduğuna dikkat çekerek, ihracatçılar olarak gelişmeleri yakından ve kaygıyla takip ettiklerini belirtti. Yamanyılmaz, sektör temsilcileriyle yaptıkları toplantıda, Irak'ta son dönemde yaşanan gelişmelerin Türkiye'nin ve bölgenin bu ülkeye ihracatına olan etkilerini değerlendirdiklerini belirtti.

Başta Irak olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmelerin, mağduriyetlerini gidermek adına ihracatçıları çeşitli çözüm yolları üretmeye sevk ettiğini dile getiren Yamanyılmaz, "Önce Suriye, ardından da Irak'ta başlayan iç karışıklıklar nedeniyle bu bölgelere ürün göndermekte zorlanıyoruz ve alternatif geçiş yolları arıyoruz. Suriye kapısı kapanmadan önce bu ülke üzerinden Arap yarımadasındaki 11-12 ülkeye ürün gönderebilirken bu avantajımız da ortadan kalktı. Şimdilerde ise Irak'a gidiş yollarımız da tıkandı. Mersin'den Ürdün üzerinde Ro-Ro gemileriyle veya Suudi Arabistan üzerinden Güney Irak'a geçiş yapılabilir ya da İran üzerinden de Irak'a girilebilir. Irak'a mal gönderebilmek için diğer bir alternatifi de düşünüyoruz. En çok ihraç edilen ürünlerden yumurtanın Irak'a ulaşımı, Türk Hava Yolları'nın kargo uçaklarıyla sağlanabilir. Bu konuda THY ile anlaşma yapma talebinde bulunduk" dedi.

İhracatçıların, bu sıkıntılı dönemde her zamankinden daha çok finansman kaynağına ihtiyaçları olduğunu kaydeden Yamanyılmaz, "Bankalarımız, ihracatçılarımıza destek olmalı. Bunun için de bankalar, ihracatçılarımıza kredi vermeli, geçici fon sağlanmalı, kredi geri ödemlerinde erteleme yoluna gitmeli. Irak'taki yaşanan bu sorunlar ihracatçılarımızı alternatif pazar arayışlarına yönlendirmiştir. Yeni hedef pazarlar olarak da Japonya, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkelerini belirledik. Bunun için de hükümetten destek bekliyoruz. İhracata teşvik amacıyla verilen yardımlar için yeni bir düzenleme yapılması gerekli. Bunun için de mevcut durumda ihraç edilen ürünün ton başına verilen Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarının tekrardan düzenlenerek ihracat yapılan ülkenin uzaklığına göre verilmeli. Ayrıca ihracatçılarımız için alternatif pazar yaratabilmek adına Kuzey Afrika ülkeleri ile olan serbest ticaret anlaşmalarımızı kendi lehimize çevirmeliyiz" diye konuştu.

Sektörün önemli ürünlerinden beyaz et üretiminin son 4 yılda 2 milyon tona, yumurtanın ise 17 milyar adete çıktığını belirten Yamanyılmaz, 2010 yılındaki 19 milyon dolar olan beyaz et ihracatının 2013 yılı sonunda 154 milyon dolara kadar ulaştığını ifade etti. Bu başarıda büyük payı olan Irak'ın yaşadığı iç karışıklıkların bölgeye yapılan ihracatta gerileme sinyallerini arttırdığına işaret eden Yamanyılmaz, düşüşün haziran ayı ihracat rakamlarına da yansıdığını, temmuz ayında da aynı etkinin beklendiğini belirtti.

Yamanyılmaz, yaşanan olumsuzlukların 2023'teki 500 milyar dolarlık ihracat hedeflerinin hızını keseceğinden endişe ettiklerini belirterek, "Umuyoruz ki Irak'ta var olan karışıklık bir an önce son bulur. Bu süreçte bizlere düşen, bir taraftan Irak pazarıyla ilgili çözümler üretmek, diğer taraftan hedef pazarlarımızı ne kadar arttırırsak ihracatımızın da bir o kadar sağlıklı olacağını göz önünde bulundurarak yeni pazarlar bulmaktır" şeklinde konuştu. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türk Hava Yolları Ali Can Akdeniz Irak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

2024-KPSS Lisans Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ne zaman? #128204 Başvurular başladı mı? Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title