Haberler

Ira'nın Eski Komutanlarından Mcguinness Yaşamını Yitirdi

İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) eski komutanlarından ve İngiltere ile barış görüşmelerinin mimarlarından Martin McGuinness yaşamını yitirdi.

İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) eski komutanlarından ve İngiltere ile barış görüşmelerinin mimarlarından Martin McGuinness yaşamını yitirdi. Kuzey İrlanda'nın İngiltere'den bağımsızlığı için savaşmış olan IRA'nın 30 yıl süren silahlı mücadelesinin önemli isimlerinden olan McGuinness, bütün dünyada daha çok, 1998 yılında İngiltere ile barış anlaşmasının sağlanmasına yaptığı katkılar ile tanındı.

Ön ayak olduğu barış görüşmeleri sonucunda Kuzey İrlanda'da çatışmaların sona ermesinde önemli rol oynayan McGuinness, barışa dönük çalışmaları nedeniyle de İngiltere ve İrlanda'da büyük saygınlık kazanmıştı. Ölümünün ardından bir açıklama yapan İngiltere Başbakanı Theresa May, "Martin McGuinness, içinde bulunduğu hareketin şiddetten uzaklaşmasında belirleyici bir rol oynamıştır" dedi, ancak barış süreci öncesinde izlediği yolu "tasvip etmediğini" de ekledi. May, "McGuinness, Kuzey İrlanda'nın çatışmadan barışa giden yolunda önemli ve tarihi bir katkı yaptı" dedi. - Stockholm

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kuzey İrlanda Theresa May Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title