Haberler

İpek Yolunun Sunduğu Fırsatlar Ele Alındı

Güncelleme:

Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, "İpek Yolu bölge ülkeleri için bir kazan kazan girişimidir." dedi.

"İpek Yolları: İlhamlar ve Fırsatlar" başlıklı uluslararası konferansta, İpek Yolu hattındaki ülkeler arasında ticaret, altyapı, lojistik, kültür ve siyaset alanlarında işbirliği imkanları tartışıldı.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'ndan (SETA) yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM), Çin Devlet Konseyi Kalkınma Araştırmaları Merkezi (DRC), Sırbistan Uluslararası İlişkiler ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi (CIRSD) ile SETA iş birliğinde "İpek Yolları: İlhamlar ve Fırsatlar" başlıklı uluslararası bir konferans düzenlendi.

İpek Yolu hattında ticaret, altyapı, lojistik, kültür ve siyaset alanlarında iş birliği imkanlarının masaya yatırıldığı konferansa, başta tarihi İpek Yolu havzasından olmak üzere 10 ülkeden siyaset, akademi, sivil toplum ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Igor Luksic, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, İpek Yolu projesinin sağlayacağı iş birliği mekanizmasının önemi vurgulayarak, burada yalnızca malların değil kültürlerin ve dillerin dolaşımından da bahsedildiğini dile getirdi. Luksic, bu proje kapsamında otoyol, demiryolu ve havayoluna ilişkin altyapı eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, İpek Yolu projesinin bütün bölge ülkelerine kazandıracağına dikkati çekerek, "Barış, kalkınma ve iş birliği bu yolun uluslararası topluma getireceklerinden sadece birkaçıdır. İpek Yolu bölge ülkeleri için bir kazan-kazan girişimidir. Bu programın temel amacı politikada iletişim, ticarette iş birliği, insanlar arasında da hoşgörü sağlamaktır. Bu girişimlerle ortak bir amaca ve ortak çıkarlara ulaşılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

SAM Başkanı Ali Resul Usul ise Çin'den başlayıp Balkanlar'a kadar uzanan İpek Yolu'nun canlandırılmasının, ülkelerin sınır ötesi faaliyetlerini artıracağını ve istikrara ilk adım olacağını dile getirdi.

SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran, İpek Yolu'nun bir zamanlar Balkanlar, Anadolu, Kafkasya, Avrasya, Doğu Asya gibi geniş coğrafyaları birleştirdiğine işaret etti. Bugün çoklu İpek Yolları kavramından bahsedildiğine değinen Duran, "Bu proje Türkiye'nin dış politikasına uygundur. Hükümet bu yolda her türlü adımı atmaktan çekinmeyecektir" diye konuştu.

DRC Başkanı Li Wei, İpek Yolu ile medeniyetin genişlemesine bir kez daha vesile olunduğunu belirterek, "Birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var. O yüzden iş birliğini bırakmamalıyız" dedi. Geçmişi yeniden canlandırmaktansa bugünün ihtiyaçlarına bir çözüm bulmayı amaçladıklarını anlatan Li Wei, Mevlana'nın "Ben ne doğuya aitim ne batıya; gönlüm öyle geniş ki dünyayı kucaklayabilirim" sözlerini hatırlattı. Li Wei, İpek Yolu projesinin bir kapsayıcılık zemini sunduğunu kaydetti.

CIRSD Başkanı Vuk Jeremic de yeni neslin geçmişin çok ötesinde bir etkileşime ulaşacağını söyledi. İpek Yolu'nu yeniden canlandırma çabalarına da değinen Jeremic, "Böylesine bir tarih geçmişe gömülmemeliydi. İpek Yolu, bölgemizde herkesin kazançlı çıkacağı bir yatırımdır. Bir bölge bu şekilde dönüşecektir" ifadelerini kullandı.

Açılışında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun mesajının okunduğu konferansta, İpek Yolu projesinin çeşitli yönlerinin ele alındığı tematik oturumlar da gerçekleştirildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı İpek Yolu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title