Haberler

İpek,"Kazak Türklerinde Dombıra Çalamayana Kız Verilmezdi"

Türk müziğine doğuştan sevdalı olan ve Dombıra çalmayı kendi kendine öğrenen Semih İpek, Dombıra’nın eski Türklerden günümüze kadar ulaşan milli saz olduğunu belirterek Kazakistan’da her evde Dombıra bulunduğunu ve Kazak Türklerinde dombıra çalamayana kız verilmediğini söyledi.

Türk müziğine doğuştan sevdalı olan ve Dombıra çalmayı kendi kendine öğrenen Semih İpek, Dombıra'nın eski Türklerden günümüze kadar ulaşan milli saz olduğunu belirterek Kazakistan'da her evde Dombıra bulunduğunu ve Kazak Türklerinde dombıra çalamayana kız verilmediğini söyledi.

Güneş Vakfı tarafından organize edilen geleneksel Cuma konferansları etkinlikleri kapsamında bu hafta Türk müziğine doğuştan sevdalı olan ve Dombıra çalmayı kendi kendine öğrenen Semih İpek konuk oldu. Dombıra çalmayı kendi kendine öğrenmiş ve Türk müziği formlarına uygun gerek sözlü, gerek sözsüz besteler yapan Semih İpek, tarih öğretmenliğinin getirdiği milli kültür bilgisi ve kendinde olan dilsel yeteneklerle çalıp söyleme geleneğinin içinde bulunmasıyla Türkiye'de Türkistan'ı yaşatıyor.

ESKİDEN KAZAK TÜRKLERİ DOMBIRA ÇALAMAYANA KIZ DAHİ VERMEZLERMİŞ

Dombıra'nın eski Türklerden günümüze ulaşan milli saz olduğunu belirten Semih İpek, Dombıra, yaklaşık 6 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. İpek," Bu kadim sazı eski Türk geleneklerini kavilikle sürdüren Kazak Türkleri baş tacı etmiş, bu güne kadar gururla taşımış, dombıraya ve dombıra çalan kişiye çok saygı göstermişlerdir. Kazak Türkleri, bugün de eski, büyük dombıracılara saygıdan ötürü «Baba», «Ata» derler. Bu geleneği bugün Türkiye'de de görmekteyiz. Büyük aşıklara hala saygıdan ötürü baba denmektedir. Kazak Türkleri dombıra çalan kişilere çok saygı gösterirler. Kazakistan'da her evde dombıra bulunur. Hatta eskiden Kazak Türkleri dombıra çalamayana kız dahi vermezlermiş. Bu konuda bir Kazak Türk atasözü dikkate değerdir: "Nağız Kazak, Kazak emes. Nağız Kazak, dombıra." Standart Türkiye Türkçesine çevirecek olursak " Gerçek Kazak, Kazak değil. Gerçek Kazak, dombıra." Dombıra, çanağında bütün Türk halklarının sesini taşıyan, perdelerinde yüzyılları saklayan manevi değere haiz bir sazdır. Eski Türklerde ölen kişilerin yanına kopuzu, yani Türklere ait tüm telli ve yaylı çalgıların atası, da konmakta idi. Çünkü ölen kişi öbür dünyada da kopuz çalabilsin ve öldükten sonra bile kopuzundan ayrılmasın. Yine bugün de Kazak Türkleri gerek sevinçli gerek hüzünlü zamanlarda dombıra çalar." dedi.

DOMBIRANIN TEMEL OLARAK İKİ TÜRÜ VARDIR

Semih İpek,"Ünlü Türkolog Radloff'un dombıra ile ilgili söylemiş olduğu sözü anmakta fayda var: "Kazak bozkırları birbirinden yetenekli sanatçılarla doludur." Bugün de dombıra Asya'nın büyük bir kısmında, Moğolistan'dan Kazan'a kadar, geniş bir sahada çalınmaktadır. Bugün Türkiye'de Kopuz olarak bildiğimiz saz da yine dombıradır. Çünkü Kopuz sözünden kastedilen Türkiye'de telli saz iken, ata yurdumuz Türkistan coğrafyasında genellikle yaylı (kıl kobız) saz için kullanılır. Kökenlerinin bir olması bu iki sazın bir olduğu görüşünü güçlendirir. Dombıra genellikle çam ağacından yapılmaktadır ve dombıranın bugün temel olarak iki türü vardır: BATIS (BATI) KAZAKİSTAN DOMBIRASI: Öbür adı da Jambıl Dombırası olan dombıra genelde küy adı verilen sözsüz bestelerin çalımı için uygundur. ARKA DOMBIRASI: Kazakistan'ın genellikle doğu bölgesinde kullanılan dombıra türü olup genelde sözlü bestelerin çalımı için uygundur. Diğer bir adı da Abay Dombırası'dır." - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kazakistan Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title