Haberler

İpeğin Sanata Dönüş Hikayesi

Güncelleme:

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde, Halk Eğitim Müdürlüğü'nce açılan kursta, yetiştirilen ipek böceklerinden elde edilen kozalar ipe dönüştürülerek, iğne oyasıyla hazırlanan yöresel ürünler satışa sunuluyor.

İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, unutulmaya yüz tutan ipek iğne oyacılığını yeniden canlandırmak amacıyla açtığı üç aylık kursta 15 kişiye eğitim verdi. Kursiyerlerin ipek böceğinden elde edilen ipekle çalışması için Bursa'dan getirilen 50 bin kurtçuk, ipek böceği kozalarına dönüşene kadar dut yapraklarıyla beslendi.Bu çalışma sonucu elde edilen kozalardan üretilen ipleri iğne oyası ile işleyen kursiyerler, yöresel ürünler hazırlamaya başladı. Kurtçukların ipek böceğine dönüşmesi, kozalardan ipek elde edilmesi ve iğne oyasıyla işlenme aşaması AA muhabirince kaydedildi.Mudurnu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Tuğrul Akalın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursta suni ipek yerine gerçek ipek kullanmak istediklerini belirterek, "Bunun için ipek böceği kurtcukları getirttik Bursa'dan. Gelen kurtcukları yetiştirmeye başladık ve 45 günün sonunda ipek böceği kozalarını elde ettik" diye konuştu.Akalan, Mudurnu'da daha önceleri yapılan bir çalışmayı tekrar ilçeye kazandırmak istediklerini ifade ederek, "İpek böceği kozalarından alınan ipler Mudurnu yöresine ait iğne oyaları yapımında kullanılacak. Amacımız, Mudurnu iğne oyalarını Türkiye genelinde tanıtmak, bunun yanında önceden yetiştiriciliği yapılan ipek böceğinin ilçemizde yeniden canlandırılmasını sağlamaktır" değerlendirmesinde bulundu.Kurs eğitmeni Fatma Bozkurt ise Mudurnulu bayanların yoğun isteği üzerine iğne oyacılığı kursunu açtıklarını ifade ederek, "Kullanacağımız ipek için kurtcuklar getirildi. Bunları dut yaprakları yedirerek kendimiz besledik ve kozalarını sardırdık. Güzel ve ince iş olan oyaların, öz ipek ile yapılmasını arzuladık. Zaten alıcı kişiler 'suni ipek mi yoksa orijinal mi' diye soruyorlar. Biz bu imajı kırdık. Kendi özüne dönerek, öz ipek ipliği kendimiz imal ettik. Oyaları ipek iplik ile yapıyoruz. Gelecek yıl ipekciliği daha çok geliştirip, ipek ipliğini piyasaya sürmeyi amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.Kursiyer Ümran Gürkan da açılan kurslar sayesinde birok şeyi yeniden yapmayı öğrendiklerini anlatarak, "Bu kursta öğrendiklerimizle özümüze dönmüş olduk. İpek böceğiyle kendi oyalarımızın ipeğini de imal ettik. Her evde bayanların, kızlarının çeyizlerinde bu oyalar mevcuttur.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mudurnu Bolu Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title