Haberler

İnzgiliz Polisinden Türk Vekile Üst Araması

Seçim çalışmaları kapsamında İngiltere'ye giden AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten'e havalimanında İngiliz polisi tarafından üst araması yapıldı. Diplomatik pasaportu olmasına rağmen İçten'in üstünü ve eşyalarını arayan İngiliz polisinin bu nezaketsizliği yurtdışındaki Türklerin tepkisine neden oldu.

Seçim takviminin işlemesiyle birlikte partiler çalışmalarına hız verdi. AK Parti hedeflediği 400 milletvekili sayısına ulaşmak için yurtdışında da yoğun bir kampanya yürütüyor. Bu kapsamda Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) daveti üzerine Almanya'nın Bochum, Essen, Mülheim, Ruhr, Gladbeck, Gelsenkirchen, Hagen, Werl, Herne bölgeleri ile İngiltere'nin kuzey ve güney bölgelerinde iki hafta boyunca seçim çalışmalarını yürüttü.

Gittiği her yerde gurbetçiler tarafından yoğun ilgi ile karşılanan İçten, AK Parti'nin seçim vaatlerini anlattı. AK Parti döneminde yurtdışındaki Türklerin bulundukları bölgelerde oy kullanma imkanı getirildiğini belirten İçten, bu seçimlere yoğun bir katılımın olmasını beklediklerini söyledi. Dünyada her alanda söz sahibi olacak yeni bir medeniyetin inşası için yoğun emek sarf ettiklerini belirten İçten, "İnsanlık onurunu merkeze alan her alanda söz sahibi olmayı hedefleyen bu medeniyetimizin adı Yeni Türkiye'dir. Bu hedefimize ulaşmak için öncelikle yeni bir anayasa ve başkanlık sistemi şart. Bunun için de yurtdışındaki gurbetçi kardeşlerimiz sandığa gitmeli ve yeni Türkiye'nin inşasına oylarıyla bir tuğla koymalıdır" dedi. Gümrük kapıları dahil olmak üzere yurtdışındaki seçmenin seçimlere katılım oranın yüzde 20'lerde olduğunun bilgisini veren İçten, bunun beklenilenin çok altında olduğunu söyledi. 7 Haziran seçimlerinde bu oranın en üst seviyeye çıkması için çalıştıkların anlatan İçten, "Çalışmalarımız sonucunda bu oranı beklenilen seviyeye çıkaracağız" dedi.

"GURBETÇİLERİMİZ KADERİNE TERK EDİLMİŞTİ"

İçten, iki haftalık programı boyunca Türklerin kurduğu sivil toplum kuruluşları, dernekleri, işyerleri ile esnafı ziyaret etti. Burada AK Parti hükümetleri döneminde yurtdışındaki Türkler için yapılan hizmetleri anlatan İçten, "Bir dönem kaderine ve unutulmuşluğa terk edilen gurbetçi kardeşlerimize AK Parti hükümetleri döneminde kucak açıldı ve onların buralarda hiçbir zaman yalnız olmadıkları dünyaya gösterildi" diye konuştu.

Yurtdışındaki vatandaşları bütün farklılıklarını sahiplenerek dil ve kültür birikimini geliştirmek, yurtdışına hizmetlerin kalıcı ve sağlıklı bir şekilde götürebilmek günün koşularına uygun çalışmalar yaptıklarını anlatan İçten, şunları kaydetti: "Ülkemizin ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın menfaatlerini koruyabilmek için çalışıyoruz. İktidarlarımız döneminde, yurtdışı vatandaşlarımıza yönelik politikalarda gözle görülür bir dönüşüm sağladık, önemli uygulamalar gerçekleştirdik. 342 'Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nı kurduk ve yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarımızın sorunları ile daha yakından ilgilenmeye ve faaliyetlerine finansman desteği vermeye başladık. Yurtdışında ikamet eden vatandaşlarımızın ilk kez 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bulundukları ülkelerde oy kullanmalarını sağladık. Böylece, demokratik ve anayasal bir hakkın gereğinin yerine getirilmesinin yanında anavatana aidiyet bağlamında da önemli bir adım atılmasını sağlamış olduk."

"MAVİ KARTLILARININ MAĞDURİYETLERİNİ GİDERDİK"

Yurtdışında yaşayan yaklaşık 750 bin mavi kartlı vatandaşın mağduriyetinin giderildiğine dikkat çeken İçten, çifte vatandaşlık kabul etmeyen ülkelerdeki Türklerin haklarını böylece koruduklarının altını çizdi. 30'un üzerindeki ülkede yer alan kültür merkezlerinde Türkçe öğrenildiğini ifade eden İçten, "Kolombiya'dan Cibuti'ye, Zambiya'dan Japonya'ya, Portekiz'den Avustralya'ya, dünyanın hemen her köşesinde, yurtdışı misyonlarımızca, bir yandan geleneksel değerlerimizin, diğer yandan çağdaş sanatımızın, zengin ve köklü kültürümüzün tanıtılmasına yönelik kültürel ve akademik etkinlikler düzenledik. Bu bağlamda, sadece 2014 yılında, 100'e yakın dış temsilciliğimizde 300'ü aşkın etkinlik düzenledik. Farklı coğrafyalardaki halklarla Türk toplumu arasında ilişkiler kurulmasına ve etkileşim sağlanmasına katkıda bulunduk" ifadelerini kullandı. TİKA ile Türkiye'nin dünyanın bütün bölgelerine ulaştığını hatırlatan İçten, "Bu kapsamında 1992-2002 arasında 2 bin 241 proje yürütülmüşken, 2002-2014 döneminde 13 binin üzerinde proje yürüttük. 2002-2014 yılları arasında KKTC'ye toplam 8,9 milyar TL yardım ulaştırdık. 1,3 milyar TL'ye yaklaşan yatırım tutarı yılda 75 milyon metreküp suyu deniz altından taşıyarak ile KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacını çözüyoruz" diye konuştu.

"ASKERLİK BİN EURO OLACAK"

Yurtdışında yaşayan vatandaşlara yönelik farklı kurumların hizmet yürüttüğünü belirten İçten, bu hizmetlerin koordinasyonunu sağlayacaklarını kaydederek yeni dönemde yapılacak hizmetleri şöyle özetledi: "Partimiz, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın içinde bulundukları toplumda ekonomik, sosyal ve siyasi yaşama aktif katılımlarını desteklemektedir. Bununla birlikte, asimilasyon politikalarına karşı, kültürel kimliklerinin korunmasına azami önem gösterecek ve gerekli desteği vermeye devam edeceğiz. Yurtdışındaki sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinin desteklenmesi ve Yurt Dışı Türklerin dil ve kültürel varlıklarının muhafazası için proje destekleme bütçesini artıracağız. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ülkemize yerleşmeleri durumunda olası entegrasyon sorunlarına karşı programları teşvik edeceğiz. Bilhassa yeni nesillerin Türkçe ve kültürümüzü korumaları noktasında mevcut hizmetlerimizi geliştirecek yeni adımlar atacağız. STK ve vakıflar aracılığıyla yaygın dil ve kültürel eğitimlerin hazırlanıp uygulanması için destek sunacağız. Soydaş ve akraba topluluklarla olan ilişkilerimizin geliştirilmesi amacıyla Liderlik Akademisi, Bürokrasi Akademisi, Yerel Yönetimler Akademisi, Sivil Toplum Akademisi ve Medya Akademisi programlarını yürüteceğiz. Balkanlar, Ortadoğu, Orta Asya ülkelerinde faaliyet gösteren düşünce kuruluşları ile Türkiye'deki düşünce kuruluşları arasında iletişim ve işbirliğinin arttırılması, bu düşünce kuruluşlarının ülkemizin ilgili kurum ve kuruluşlarını yakından tanımaları amacıyla Düşünce Kuruluşları İşbirliği Programı gerçekleştireceğiz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın yurt dışında oluşturduğumuz temsilcilikleri aracılığıyla ilgili ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızın, o ülkelerdeki sosyal haklarının daha etkin bir şekilde kullanımını destekleyeceğiz. Son dönemlerde açıkladığımız doğum hediyesi, çeyiz hesabı, konut destek hesabı gibi uygulamalardan yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız da istifade edecektir. 12 bin Eurodan 6 bin Euroya indirdiğimiz askerlik bedelini bin Euro yapacağız. Ayrıca pasaport harçlarıyla ilgili de düzenleme yapacağız."

"IŞİD'E VİP HİZMETİ VERENLERİN NEZAKETSİZLİĞİ"

Öte yandan İçten'in, havaalanında İngiliz polisleri tarafından üzeri aranmak istendi. Diplomatik pasaportunun olmasına rağmen milletvekilinin üstünü ve eşyalarını arayan İngiliz polisinin bu nezaketsizliği yurtdışındaki Türklerin tepkisine neden oldu. Destek için İçten'in bulunduğu bölgeye gelen çok sayıda Türk, İngiliz polisinin tutumunu kınadı. Bunu üzerine açıklama yapan İçten, "Sözde demokrasinin beşiği ülkede demokratik manzaralar, IŞİD militanlarının ellerini kollarını sallayarak dolaştığı bu ülkede, bir parlamenterin bu şekilde taciz edilmesin garipsemedim doğrusu. IŞİD'e vip hizmeti verenler nezaketsizliğiyle kalacaktır" diyerek sözlerini tamamladı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Cuma İçten Diyarbakır Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title