Haberler

İntibak Davası

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) üyesi İbrahim Avcı adlı emeklinin, 2000'den önce emekli olanların aylıklarına yapılan intibaktan yararlanma ve intibaka ilişkin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun ilgili maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması talepleriyle açtığı davanın görülmesine devam edildi.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) üyesi İbrahim Avcı adlı emeklinin, 2000'den önce emekli olanların aylıklarına yapılan intibaktan yararlanma ve intibaka ilişkin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun ilgili maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması talepleriyle açtığı davanın görülmesine devam edildi.

Ankara 3. İş Mahkemesinde görülen, Avcı ve SGK'nın avukatlarının katıldığı duruşmada, hakim Yıldız Kübra Yavuz, dosyanın incelemeye alınmasına karar vererek, duruşmayı 13 Temmuz'a erteledi.

Dava dilekçesinde Avcı'nın 2001'de emekli olduğu, SGK'ya 2013'te dilekçe vererek, "2000'den önce emekli olanların aylıklarında artış sağlayan intibaktan yararlanmayı" talep ettiği, kurumun ise buna, "kamuoyunda emekli aylıklarının intibakı olarak değerlendirilen 5510 sayılı kanunun geçici 39. maddesinde, Ocak 2000'den önce gösterge sistemine göre bağlanan yaşlılık, malullük ve ölüm aylıklarının yeniden hesaplanmasına ilişkin düzenleme yapıldığı, ancak bu tarihten sonra emekli olanlara ilişkin düzenleme olmadığı, bu nedenle yapılacak işlem bulunmadığı" yönünde yanıt verdiği bildiriliyor.

Dilekçede, "Kanunda, 2000 öncesi ve sonrası ayrıma gidilmesini zorunlu kılmayı gerektiren sebep ve şartlar bulunmadığı, bu durumun eşitsizlik yarattığı" kaydedilerek, düzenlemenin Anayasa'nın, Türkiye Cumhuriyeti'nin sosyal hukuk devleti olduğunu düzenleyen 2'nci ve sosyal güvenlik haklarını düzenleyen 60'ıncı ve 61'inci maddelerine aykırı olduğu savunuluyor.

Mahkemeden de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun geçici 39. maddesinin 1. fıkrasındaki, "Son tahsis talep tarihi veya ölüm tarihi 2000 yılı Ocak ayı başından önce olup" ifadesinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması, ayrıca Avcı'nın intibaktan yararlandırılarak, emekli aylığındaki bulunduğu öne sürülen "eksik" kısmın ödenmesi talep ediliyor.

TÜED Hukuk Müşaviri Cafer Tufan Yazıcıoğlu, AA'ya yaptığı açıklamada, "Mahkeme, eşitsizliği tespit eden bilirkişi raporu doğrultusunda dosyayı incelemeye aldı. Kanunun ilgili maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesine götürülüp götürülmeyeceğine 13 Temmuz'da karar verilecek" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Kübra Yavuz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title