Haberler

İnternet, Dijital Yayın ve Telefon Hizmetlerinde Taahhüt Cezasına Son

Güncelleme:

İnternet, dijital yayın ve telefon hizmetlerinde taahhütlü aboneliklerde yaşanan iptal çilesi sona eriyor. Yeni yönetmeliğe göre de artık 'iptal ceza'sı olmayacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, Resmi Gazete'de dün yayımlanan abonelik sözleşmelerine yönelik yönetmeliğinde devrim niteliğinde değişiklikler oldu.

İnternet, dijital yayın ve telefon hizmetlerinde taahhütlü aboneliklerde yaşanan iptal çilesi sona eriyor. Dün yayımlanan abonelik sözleşmelerine yönelik yönetmeliğe göre taahhütlü aboneliklerde artık 'ceza' olmayacak.

İşte Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, Resmi Gazete'de dün yayımlanan abonelik sözleşmelerine yönelik yönetmeliğinde getirilen düzenlemeler şöyle:

MÜCBİR SEBEPLER YAZILACAK

"Hizmet bedelinin bir tarife üzerinden hesaplanması durumunda, tüketici tarafından seçilen tarifenin içeriği ve birim tüketim bedeli ile tüketim dönemi sözleşmede ayrıntılı olarak yer alacak. Sözleşmede, mal veya hizmetin temini için abonenin kullanımına sunulan sayaç, modem ve benzeri cihazların değişiminin yasal yükümlülüklere uygun olarak yapılabileceğine ilişkin bilgi de bulunacak.

AYDA BİR FATURA

Satıcı veya sağlayıcı tarafından uygulanacak faturalandırma dönemleri, sözleşmede aksi kararlaştırılmadıkça bir ay olacak. Abonelik sözleşmesine ilişkin olarak tüketicilerin iletişime geçebilmesi için bir telefon hattı tahsis edilmesi durumunda, bu hatta olağan ücret tarifesinden daha yüksek bir tarife seçilemeyecek.

BEDEL ALINMAYACAK

Tüketici, süresi 1 yıl ya da daha fazla olan abonelik sözleşmelerini, hiçbir gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden iptal edebilecek. Bu tür aboneliklerde taahhütname yazılı olacak. Taahhüt sesli iletişim araçlarıyla verildiyse 14 gün içinde yazılı taahhüt hazırlanacak. Bu durumda satıcının talep edeceği bedel, cihaz ya da diğer fayda bedellerinin tahsil edilmemiş kısmı kadar olacak. Tüketicinin yerleşim yeri değişir ve hizmetin tüketiciye sunulması fiilen imkânsız olursa, tüketici hiçbir bedel ödemeyecek. Fesih talebi 7 gün içinde yerine getirilecek.

KESİNTİ 48 SAAT ÖNCEDEN BELİRTİLECEK

Hizmete ilişkin ücretlendirme, hizmetin tüketiciye fiilen sunulmasıyla başlayacak. Bakım, kontrol ve onarım gibi nedenlerle mal ve hizmet sunumu duracaksa, bunun başlangıç ve bitiş tarihi en az 48 saat öncesinden tüketiciye yazılı olarak bildirilecek. Örneğin elektrik kesintileri de 48 saat öncesinden tüketiciye duyurulmak zorunda olacak.

KESİLMEYEN DİJİTAL YAYININ PARASI ALINMAYACAK

Belirli süreli abonelik sözleşmelerinde, ancak tüketici isterse sözleşme belirlenen süre sonunda uzatılacak. Sözleşme süresi sonunda tüketiciden açık bir talep veya onay almadığı halde mal veya hizmet sunmaya devam eden satıcı veya sağlayıcı, sunulan bu mal veya hizmet için hiçbir bedel talep edemeyecek."

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (12)

Ahmet:

Çok geç kalmış uygulama. Ama sonuç olarak geldiği için memnunuz

17
0
yanıtYanıtla
Ahmet EnginMobil-IOS:

Böyle bir soygunun farkına varıldı Umarım uygulanır

13
0
yanıtYanıtla
serdarmobilWeb@haberler.com:

Gec kalmis uygulama

11
1
yanıtYanıtla
musti bazid li Mobil-ANDROID:

helâl olsun çok iyi haber

8
1
yanıtYanıtla
yurtsever:

ya ne haber ama ne kadar indirim uyguladıysa onu alacak diyor zaten yaptıklarıda buydu. bir iyiliği nakil gibi sebeplerde talep edemiyor gerisi uyuuuu hikayesi.

7
0
yanıtYanıtla
DOĞRUCU:

KİMSE BECEREMEDİĞİ KOYUN UN BOYNUNA YEM TORBASI ASMAZ (AYRICA KOYUNLARDAN DA ÖZÜR DİLERİM ONLAR KİM OLDUĞUNU BİLİR)

5
1
yanıtYanıtla
misafir:

eski aboneler için geçerlimi.

2
0
yanıtYanıtla
kerem:

vakıfbanktakı 1200 tl kredı dos yanparamı gerı aldım sızde tuketıcı hakem heyetıne basvurun 6 ay suruyor

2
0
yanıtYanıtla
Erkan Günönü:

güzel ve sevindirici bir haber

1
0
yanıtYanıtla
erol turgut:

OLUMLU

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title