Haberler

    Intel Core M: Bir Devrim Mi?

    Intel'in yeni işlemcisi Core M hakkında bilmek istediğiniz her şeyi bu yazıda bulacaksınız!

    Microsoft'un yaşadığı gibi, Intel de bugüne dek tablet piyasasında aradığını bulamadı. İki firmanın da tablet deneyimleri büyük hüsranla sonuçlandı. Microsoft'un 2002 yılında, henüz iPad ortada yokken piyasaya çıkardığı Tablet PC, ne yazık ki çok kalın, çok kullanışsız bir cihaz olarak rağbet görmedi. Windows XP Tablet Edisyon işletim sistemini kullanan bu cihaz Microsoft için büyük bir hayal kırıklığı olmuştu.

    Intel de aynı Microsoft gibi, tabletler konusunda fazla hayalci davranmışlardı. İnsanların mobil olmak adına ağır, kalın ve yavaş çalışan bu tabletleri satın almak için sıraya gireceklerine inanmışlardı ama öyle olmadı. İnsanların önceliği, ellerinde kalın, ağır Windows tabletleri ile kafelerde oturup offline olarak oyun oynamak veya yazı yazmak olmadı. Mobil/kablosuz internet servislerinin de henüz yaygınlaşmadığı bu dönemde tabletler ancak offline olarak, düşük çözünürlükle film seyretmek, ofis dökümanlarını okumak için kullanılabiliyordu ve elbette ofis dökümanları daha sonra ofisteki bilgisayarlarda bulunan kopyalarının üzerine geri yazarak senkronize etmek de gerekiyordu. Kısacası, kimse mobil olmak adına, bu kadar külfete katlanmak istemedi. Üstelik bu cihazların binlerce doları geçen fiyatları da insanların kolayca caymasına yardımcı oluyordu.

    İki firma da tabletler konusunda bu kadar kötü deneyim yaşamış ve tablet ürünlerinden vazgeçmişke, piyasadaki boşluğu ve fırsatları iyi değerlendiren Apple'ın, nispeten düşük fiyatlı, hafif, pratik ve kullanışlı bir tabletle piyasaya çıkmadı, liderliği kapması için yeterli oldu.

    Gardı düşük şekilde yakalanmış olan Microsoft ve Intel ise, onca yıl boyunca tabletleri günlük hayata yerleştirmek için çalıştıktan sonra bir anlık boşluklarında tüm piyasayı Apple'a kaptırmaktan dolayı saçlarını başlarını yoldular. Microsoft'ın Windows 8'li Surface tabletleri ve Intel'in Atom işlemcileri ne yazık ki kısa süre önce çöktü ve iki firma da artık yeni bir strateji denemek zorunda olduklarını biliyorlar.

    Intel, tablet kullanıcılarının, tabletlerini aynı zamanda Laptop olarak da kullanmak istediklerini keşfetti. Eğlence zamanında bir tablet olabilen cihazların iş zamanında da tam kapasite ile çalışan ve mümkünse Windows çalıştıran bir PC/Laptop olması herkesin en büyük arzusuydu. İşte Intel bu ihtiyaca cevap vermek üzere, düşük voltaj gereksinimine sahip ama güçlü işlemcilerle, tablet piyasasında kendini göstermeye hazırlanıyor.

    Intel, yeni nesil mobil işlemcisi Core M'i geliştirirken eski hatalarından da büyük dersler çıkarmışa benziyor. Intel'in daha önceki düşük voltajlı mobil işlemcileri yani Haswell Core i3, i5 ve i7 Surface Pro 3'e güç verdiler ancak yine de yeterli değildiler. İşlemcilerin uygulamaları çalıştıracak bolca gücü vardı ancak pil kapasitesi en büyük zayıf noktaydı. Şimdi bu sorun ortadan kalkmak üzere...

    Intel, 14 nm teknolojisiyle üreteceği ikinci nesil işlemcilere Broadwell ismini vermişti. Bu işlemcilerin ise 2014 sonunda satışa çıkması bekleniyordu ancak Intel işlemcileri geliştirmek için çıkış tarihini 2015 başına erteledi.  Dolayısıyla Broadwell işlemcileri en erken CES 2015 fuarında görebileceğiz.

    Ancak Broadwell'e giriş gibi düşünebileceğimiz yeni bir işlemci çoktan yüzünü gösterdi. Intel Core M işlemcileri aslında ilk Broadwell işlemcileri ve asıl amaçları da 2'si 1 arada tablet/laptop cihazlarını çalıştırmak. Bu işlemcinin düşük enerji ihtiyacı sayesinde yüksek ısıya ulaşmadan çalışabiliyor olması, cihazlarda fanlı soğutma sistemlerini de gereksiz kılıyor ve büyük bir enerji kara deliği olan fanlar olmadan cihazlar çok daha uzun süre çalışabiliyor. Intel Core M işlemcileri ile donanmış laptop/tabletlerin TDP değerleri 6 W hatta 4.5 W değerlerini görebiliyor. Bu değer ne kadar düşük olursa, cihazın ısısı o kadar düşük demektir. Sadece birkaç yıl önce 17-18 W'lık TDP değerlerini görüldüğünde mobil cihazlarda büyük bir devrim yaşanmış ve saatlerce çalışan Ultrabook'lar gibi cihazlar yapılabilmişti. Şimdi bu değerlerin üçte biri, hatta dörtte biri kadar TDP değerleri mümkün olacak.

    Intel'in yeni Core M işlemcileriyle donatılmış cihazlar, aslında Android veya iOS kadar popüler ve pratik ancak Windows gibi multitasking yeteneğine sahip ve elbette hem uyumlu hem de geniş depolama kapasitesine sahip Windows PC'lere benzeyen mobil cihazlar arayan kullanıcıları memnun edecek.

    Core M şimdilik çift çekirdekli bir versiyonlar geliyor. Yakında ise 1.3 milyar transistöre sahip bir versiyonu çıkacak. 4 MB'lık L3 Cache'ı ise işlemcinin veri yükünü paylaşıyor. Core M ile bütünleşik gelen Intel HD 5300 grafik yongası ise 4K video çözünürlüğünü destekliyor.

    Core M'in şu anda üç versiyonu bulunuyor. 5Y70, 5Y10a ve 5Y10... 5Y10 aynı zamanda 4W TDP değerine kadar düşebiliyor. İşlemcilerin arasındaki fark aslında saat hızları. 5Y70 2.6 GHz'de çalışıyor. Diğerleri ise 2.0 GHz...

    Bu yeni işlemcilerle birlikte Intel grafik ve video performansında 7 kat iyileşme vaadediyor. Ofis işlemlerinde de 2 katlık bir iyileşme olacak. Bu karşılaştırma Core i520UM işlemcisine göre yapılıyor. Burada asıl etkileyici olan detay TDP değerinin 18 W'tan 4.5W'a düşüyor oluşu. Bu da laptopun veya tabletin, tüm bu işlemleri yaparken çok daha uzun süre şarj olmadan çalışabilecek olması anlamına geliyor. Intel'in açıklamalarına göre bu süre 1.7 saate kadar çıkabiliyor. Yani artık mobil cihazınız 100 dakikadan daha fazla ekstra çalışma süresine sahip olabilecek.

    Intel'in yeni Core M işlemcisi 802.11 ac kablosuz protokolünü kullanıyor. Ayrıca 5Y70 modelinde Intelin vPro özelliği, Windows IntantGo ve Platform Trust teknolojileri yer alıyor. Ayrıca Intel'in Rapid Storage teknolojisi  de destekleniyor.

    Intel bu işlemcileri 900 dolar seviyesindeki cihazları düşünerek tasarladı. Ancak Intel işlemcilerin 500 dolar seviyesindeki işlemcilerde de kullanılabileceğini düşünüyor. Bu fiyatlara elbette üreticiler karar verecek, dolayısıyla bekleyip görmek gerekiyor. Intel'in söylemine göre şimdiden 20 adet cihaz Core M'i kullanmak üzere tasarlanmış durumda ve Ekim ayında yeni cihazlar ortaya çıkacak.

    Lenovo Thinkpad Helix 2 cihazı ise Core M işlemcisini kullanan ilk cihaz olarak IFA 2014 sırasında kendini gösterdi bile.

    Intel'in yeni işlemcisi hem tablet hem de Laptop'u aynı anda isteyen milyonlarca kullanıcının uzun zamandır hayal ettiği bir üründü ve şimdi onun kendini gösterme zamanı. Eğer, Core M'i kullanan cihazlar başarılarını kanıtlarlarsa, 2015 başında piyasaya çıkacak Broadwell işlemciler Intel tabanlı mobil/hibrid cihazları bir adım daha öteye taşıyacak ve piyasadaki Windows sistemli, Intel tabanlı tabletlerin sayısını hızla arttıracaktır.

    Kaynak: Chip.com.tr / Teknoloji

    Microsoft Apple Intel Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title