Haberler

İnsanlık Tarihine Uygulamalı Yolculuk

Güncelleme:

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan Akçalar'daki Arkeopark, Müzeler Haftası etkinlikleri kapsamında ziyaretçilerine insanlık tarihine uzanan uygulamalı bir yolculuğa çıkma imkanı sunuyor.

Özel olarak hazırlanan alanda arkeolojik kazı yapan çocuklar 8500 yıl öncesinin izlerine ulaşmaya çalışırken, ateş başında toplanan çocuklar ise kök boyasından iplik boyamayı öğrendi. Vali Yardımcısı Fatih Kadiroğlu ile birlikte Arkeopark'ı gezen Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Şükrü Köse, bu yılın ilk çeyreğinde Büyükşehir Belediyesi'ne ait müzelerin 261 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini, yılsonuna kadar bu sayının 700 bini bulmasını hedeflediklerini söyledi.

Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Müzeler Haftası etkinlikleri, 'Müzeler ve Kültürel Peyzajlar' temasına uygun olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan Akçalar'daki Arkeopark'ta başladı. Arkeopark seminer salonunda yapılan ve Vali Yardımcısı Fatih Kadiroğlu'nun da katıldığı açılış töreninde konuşan Bursa Müze Müdürü Ali Sinan Özbey, sorumluluk alanında bulunan müzeler ve devam eder çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Akçalar Aktopraklık Arkeopark Kazı Başkanı Doç.Dr. Necmi Karul ise bölgede bugüne kadar yaptıkları kazı çalışmaları ve elde edilen bulguları katılımcılarla paylaştı. Arkeopark'ın Açıkhava Müzesi ve Arkeoloji Okulu konseptine uygun olarak önemli bir görev üstlendiğini dile getiren Karul, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan bu alanın dünya ölçeğinde örnek bir proje olduğunu vurguladı.

Hedef; 700 bin ziyaretçi

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Şükrü Köse ise müzelerin, insanlar ve onların çevreleri arasındaki bağı güçlendirerek sürdürülebilir gelişmelere katkıda bulunduğunu ifade etti. Valilikle işbirliği içinde müzeler gününü özel etkinliklerle kutladıklarını hatırlatan Köse, "Müzeler ve kültürel peyzajlar, müzeleri, farkındalık yaratmaya, kendi coğrafi bölgelerinin elçileri olmaya ve kültürel ve doğal mirası aktif bir şekilde korumaya çağırıyor. 2015 yılında 503.142 kişinin ziyaret ettiği Büyükşehir Belediyesi himayesindeki müzelerde Nisan 2016 itibariyle bu rakam 261.617 olmuştur. İlk 4 ayda geçen yılın yarısına ulaştığımız ziyaretçi sayısında 2016 sonunda 700.000 ziyaretçi hedefliyoruz. Hedefimiz daha fazla kişinin müzelerimizi ziyaret etmesi; kent tarihinden, arkeolojiye, tekstilden enerjiye bu kente ait farkındalıklarının çeşitli atölye ve seminerle vasıtasıyla arttırılması ve elbette çocuklarda ve yetişkinlerde müze ziyareti alışkanlıklarının yerleştirilmesidir. Bunun için de Akçalar Arkeopark'ta arkeoloji atölyeleri, Bilim Teknoloji Merkezi'nde bilimsel şenlikler, gösteriler, Enerji Müzesi'nde geri dönüşüm atölyeleri gibi pek çok etkinlikler gerçekleştiriyoruz. 7'den 70'e tüm halkımızı bu etkinliklere davet ediyoruz" diye konuştu.

Tarihe uygulamalı yolculuk

Arkeopark, bir açık hava müzesi olmasının ötesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerle adeta bir arkeoloji okuluna dönüştü. Müzeler Haftası etkinlikleri kapsamında Arkeopark'ı gezen çocuklar, özel olarak hazırlanan alanda arkeolojik kazı yaptı. Ellerinde mala ve fırçalarla toprağı kazan öğrenciler, daha önceden toprak altına gizlenen materyalleri büyük bir titizlikle aradı. Bir başka grup ise daha yakın tarihe yolculuk yaptı. Ahşap köy evlerinin bulunduğu alanda 200 yıl öncesinin kırsal yaşantısı hakkında bilgiler alan öğrenciler, daha sonra köy meydanında yakılan ateş üzerine konulan kazanda, kök boyası ile iplik boyadı. Küçük öğrencilerin bu çalışmalarını protokol üyeleri de dikkatle izledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Fatih Kadiroğlu Şükrü Köse Akçalar Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title