Haberler

İnsanların Arasında Ne Kadar İncineceğinizi Bilemezsiniz

Güncelleme:

Film Okuma Programı'nın yöneticiliğini Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Ayşegül Alan, Eğitim-Bir-Sen Osmancık ilçe Başkanı Mahmut Tökel ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi Başkanı Kazım Sekili yaptı.
Modern toplumun insanlara dayatmasını, insanların robotlaşmasını, biraz farklı düşüncelere sahip insanların başının ezildiğini çok güzel gösteren bir film olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Kazım Sekili, bu filmde insanların farklılıklara bakış açısı ve mahalle baskısı konusunda gayet doğru tesbitleri olan bir filmdir. Ayrıca farklı olduğunuzda insanların ne kadar acımasız davranacaklarını çok güzel anlatıyor.

Tim Burton burada çok farklı bir bakış açısı ile çok güzel bir sistem eleştirisi yapmış diye konuşmaya başlayan Mahmut Tökel, "birbirinin benzeri evler ve hayatlar. Hepsi birbirinin kopyası insanlar. Her gün sabah saat 8 de kalk. Eşinin yanağına bir öpücük kondur arabana atla ve işe git. Eşin her gün olduğu gibi yine arkadaşlarıyla buluşsun, biraz kakara kikiri, milleti çekiştirsin, kocası eve gelince yine herkes aynı şekilde dağılsın. Günler ve aylar hep bu şekilde geçsin. Aynı günü tekrarlayarak ve farklılıkları dışlayarak. İşte buradaki farklılık, renk Edward Scissorhands oluyor. Edward Scissorhands bu resimdeki farklılık, o normal bir insan değil, yarım kalmış, tamamlanamamış elleri makastan biri. Ama onun da farklı duyguları ve zevkleri var. O bu sıradan kasabaya farklılık getiriyor. Monoton yaşamdaki o basit makas elleri ile herkesin gözdesi oluyor. Onun için çok basit şeyler toplumda çok olağanüstü karşılanıyor. Yaptıkları ile hemen göze çarpıyor. Ve renkli bir karakter çiziyor. Ama o makas elleri bazılarının hoşuna gitmiyor. Toplumdaki bazı insanlar onu hoş görmüyor ve her zamanki gibi toplum onu dışlıyor." diye konuştu.

Baştan sona masalsı bir anlatım ve büyüleyici görsellik. Renklerin mükemmel kullanımı ve oyunculuklar gerçekten muazzam bir filmdi diye sözüne başlayan Ayşegül Alan,"Edward'ın iyiliği, sevecenliğiyle bir anda kasabanın en sevileni olmasıyla başlar her şey. Zaman geçtikçe bu; saf, tertemiz, korkak, kötülükle hiç tanışmamış Edward'a 'dış dünya' hiç alışık olmadığı kötülüğü öğretir. Kapitalist toplum kendisinden faydalanmaya başlamıştır bile. Edward tv showlarına çıkar, paralarını bankaya yatırmasına yönelik tavsiyeler alır vs.bu toplum eleştirisi de Makas ellerde oldukça güzel kendini belli ediyor. Bu arada,Edwardın kim için yaptığı buzdan heykel filmin tartışmasız en göz alıcı ve en duygusal sahnelerinden bir tanesi" diye konuştu.

Programa katılanların da katkı sunmasıyla devam eden program sıradan birisi olmamamız temennisiyle son buldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Edward Scissorhands Eğitim Bir Sen Osmancık Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title